AB Libya'ya silah ambargosunu kontrol etmek için operasyon başlatıyor

AB Libya'ya silah ambargosunu kontrol etmek için operasyon başlatıyor
Yasa dışı göçle mücadele için başlatılan Sophia Operasyon'na ise son verildi.

Brüksel'de toplanan Avrupa Birliği dışişleri bakanları Birleşmiş Milletler'in (BM) Libya'ya yönelik silah satışı ambargosunu kontrol altına almak için yeni bir deniz operasyonu başlatma kararı aldı. Yasa dışı göçle mücadele için başlatılan Sophia Operasyon'na ise son verildi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "2015 yılında başlatılan Sophia Operasyonu'na mart ayında son verilmesi için daha önce üzerinde uzlaşılmıştı. Yeni operasyonun detayları hakkında uzmanların bir araya gelmesi gerekiyor" dedi.

Asıl amacın silah satışını engellemek olduğunu ifade eden Asselborn, yeni operasyonun üç farklı düzeyde, hava, uydu ve deniz düzeyinde işlemesi beklendiğini söyledi.

'İNSANİ DEĞİL ASKERİ OPERASYON OLACAK'

Yeni operasyonun hayata geçirilmesi için 27 üye ülkenin onayı gerekiyordu, daha önce Avusturya'nın endişeleri giderilemediği için operasyona yeşil ışık yakılamamıştı. Avusturya başbakanı Serbastian Kurz Sophia operasyonunun kaçak göçmenlere açık kapı olduğunu belirtiyordu. Schallenberg, insani değil askeri operasyon üzerinde anlaşma sağlandı, gemiler daha önce Sophia operasyonunun gerçekleştiği bölgede yapılmayacak ifadelerini kullandı. (euronews)

Öne Çıkanlar