AB'nin Belarus'a yeni yaptırımları öncesi Kremlin'den arabuluculuk teklifi geldi

AB'nin Belarus'a yeni yaptırımları öncesi Kremlin'den arabuluculuk teklifi geldi
AB dışişleri bakanlarının Polonya sınırındaki göçmen krizi nedeniyle Belarus'a yeni yaptırımları görüşeceği toplantı başladı. Kremlin arabuluculuk önerdi.

Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizi devam ederken, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Minsk yönetimine yeni yaptırımları görüşeceği toplantı öncesinde karşılıklı açıklamalar havada uçuşuyor. Minsk yönetimi göçmen krizinden sorumlu olduğu yönündeki suçlamaları reddederken, Kremlin'den bir kez daha arabuluculuk önerisi geldi. AB bakanları ise Brüksel'deki toplantıya girerken yeni yaptırım tehdidini masada tutarak seyahat acentelerinin ve havayolu firmalarının hedef alınabileceği mesajını verdi.

LUKAŞENKO: İKNA ETMEYE ÇALIŞIYORUZ

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, ülkesinin batı sınırlarındaki kamplarda yaşayan göçmenleri eve dönmeye ikna etmeye çalıştıklarını ama bunu başaramadıklarını söyledi. Belarus devlet ajansı Belta'nın haberine göre Lukaşenko, Batı'nın olası yeni yaptırımlarına misillemede bulunacaklarını da vurguladı.

BELARUS DIŞİŞLERİ: SUÇLAMALAR ABSÜRD

Belarus Dışişleri Bakanlığı'ndan AB toplantısıyla eş zamanlı yapılan açıklamada da, 'Minsk'in AB sınırlarındaki göçmen krizini kasten tasarladığı' suçlamasının 'absürd' olduğu belirtildi. Bakanlık, sınır kontrollerinin sıkılaştırıldığını ve ülkenin ulusal havayolu şirketi Belavia'nın yasadışı göçmen taşımadığını belirtti.

BELAVIA'DAN DÖRT ÜLKE VATANDAŞLARINA KISITLAMA

Göçmenleri AB'de daha iyi bir hayat umuduyla Polonya sınırına taşımakla suçlanan Belavia'dan bugün yapılan açıklamadaysa, Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) gerçekleştirilen uçuşlara Suriye, Irak, Yemen ve Afganistan vatandaşlarının kabul edilmeyeceği belirtildi. Sputnik'in haberine göre Belavia, 'BAE’nin yetkili makamlarının kararı doğrultusunda' bu dört ülkenin vatandaşlarının Dubai’den gerçekleştirilen uçuşlara alınmayacağını duyurdu. Belavia'nın bu kararı, Ankara’nın talebi doğrultusunda Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarının 12 Kasım’dan itibaren Türkiye-Belarus uçuşlarına kabul etmeme yönündeki adımının ardından geldi.

BORREL: YAPTIRIMLARI SEYAHAT ACENTELERİNİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE GENİŞLETEBİLİRİZ

AB'nin Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda ele alınacak yaptırımların ise seyahat sektörüne odaklanması bekleniyor. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantıya girerken yaptığı açıklamada "Bugün yaptırımlar onaylanacak" derken, mevcut yaptırımları havayolu firmaları, seyahat acenteleri ve göçmenlerin Belarus'a taşınmasına yardımcı olan şahısları kapsayacak şekilde genişletmeyi umduğunu söyledi. Borrell, söz konusu krizin askeri bir çatışmaya dönüşme riski görmediklerini belirtirken, sınırdaki insani duruma odaklanılması çağrısı yaptı.

ALMANYA'DAN HAVAYOLLARINA OLASI YAPTIRIM VURGUSU

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'tan da 'Belarus'a sığınmacı taşıyan' havayolu firmalarına 'Avrupa hava sahasının yasaklanabileceği' yönünde bir tehdit geldi. Maas, 'havayolu firmalarının sığınmacıları Minsk'e taşımaktan vazgeçmezlerse Avrupa'ya inmelerinin yasaklanabileceğini' söyleyerek, "Yaptırım spiralinin sonuna yaklaşmış bile değiliz" dedi.

KREMLİN'DEN ARABULUCULUK ÖNERİSİ

Kremlin ise itidal çağrısını yineleyerek arabuluculuk teklifinde bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün "Burada bize bağlı olan bir şeyler varsa, sorunun çözümüne katkı sağlamaya hazırız" sözlerinin ardından, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da bugün Belarus ile AB arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını söyledi. Peskov, Putin'in dünkü sözleri hatırlatılarak Rusya'nın nasıl bir katkı sağlayabileceğinin sorulması üzerine, "müzakerelere arabuluculuk yapabileceklerini ve bunu zaten bir ölçüde yapmakta da olduklarını" söyledi.

Öne Çıkanlar