AB Raporu: Antisemitizm Avrupa'da yayılıyor

AB Raporu: Antisemitizm Avrupa'da yayılıyor
AB'nin araştırması antisemitizmin Avrupa'da gittikçe yaygınlaştığını, Yahudilerin taciz endişesi taşıdıklarını ortaya koydu.

Avrupa Birliği’nin 12 üye ülkede yaptığı araştırmaya göre antisemitizmin en yayın olduğu Avrupa ülkesi Fransa. Araştırma antisemitizmin Avrupa genelinde giderek yaygınlaştığına dikkat çekiyor. AB Temel Haklar Ajansı’nın görüştüğü Yahudiler, son bir yıl içinde fiziksel saldırıya maruz kaldıklarını belirtirken araştırmaya katkı sağlayanların yüzde 28’i genel olarak bu konu ile ilgili tacize uğradıklarını ifade etti.

Medyascope'dan Kubilay Barış'ın haberinde, rapordaki verilere dayandırılarak Almanya, Birleşik Krallık, Belçika, İsveç ve Hollanda da olayların gerçekleştiğine dikkat çekiliyor. Raporda yer alan bazı veriler ise şöyle

"Görüşülen 16 bin 395 Yahudi’nin yüzde 89’u internette antisemitizmin ülkelerinde bir sorun teşkil ettiğini düşünüyor. Son 12 ayda görüşmecilerin yüzde 28’i Yahudi oldukları için saldırıya uğramış. Yüzde 47’lik bir oran sözlü antisemit saldırı veya hakarete uğramak konusunda endişeliyken yüzde 40’ı ise fiziksel saldırıdan korkuyor.

Yüzde 34’ü güvenlik endişelerinden ötürü Yahudi etkinliklerine gitmekten kaçınmış. Yüzde 38’i ise son beş yılda güvenlik sebeplerinden ötürü başka bir ülkeye göç etmeyi düşünmüş. Fransız Yahudilerinin yüzde 95’i antisemitizmi "oldukça büyük" ya da "çok büyük" bir sorun olarak görüyor.

SALDIRILARDA YÜZDE 69 ARTIŞ YAŞANDI

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, 500 bin Yahudi ile Avrupa’nın en büyük Yahudi topluluğunu barındıran ülkedeki antisemit olaylarda yüzde 69 artış yaşandığını açıkladı. Ayrıca, nefret suçlarının araştırılması için ulusal bir ağ kurulacağını ve çocukların antisemitizme karşı eğitilmesi için görev gruplarının oluşturulacağını da planlar arasında. Almanya, Polonya, Belçika ve İsveç’te antisemitizmin ciddi bir sorun olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 80. İsveç, son altı yılda Birleşik Krallık ve Almanya ile antisemitizm oranlarının en keskin yükseliş gösterdiği ülkelerden. Ülkede aşırı sağın dramatik bir artış göstermesiyle Yahudiler dini kimliklerini kamusal alanda göstermekten gittikçe kaçınıyor.

AB NE ÖNERİYOR?

Geçen hafta AB Konseyi, Uluslararası Holokost Anma İttifakı’nın antisemitizm tanımını hala kabul etmeyen ülkelere tanımı kabul edip eğitim-öğretimde kılavuz olarak kullanması gerektiğini söyledi. Rapor ayrıca AB ülkelerine Yahudi cemaatleriyle sistematik iş birliği yapma çağrısında bulundu. Rapor son olarak, kurbanların antisemit saldırıların rapor edilmesine yardımcı olması gerektiğini ifade etti. ( DIŞ HABERLER SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar