ABD-Çin zirvesinde 'hayati konularda iş birliği' kararı

ABD-Çin zirvesinde 'hayati konularda iş birliği' kararı
Görüşmede Biden, iklim değişikliği gibi hayati küresel konularda iş birliği vurgusu yaparken, Şi de ABD Başkanının bu önerisine destek verdi.

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping video konferans yoluyla yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. İki lider iş birliği vurgusu yaparken, görüşme 3,5 saat sürdü.

ABD Başkanı Biden'ın ocakta göreve gelmesinden bu yana iki kez telefonda görüşen liderler, video konferans yoluyla ilk yüz yüze görüşmelerini gerçekleştirdi. Dünyanın en büyük iki ekonomisine sahip iki ülkenin liderleri arasındaki görüşme, uluslararası ilişkiler açısından da önemli olarak değerlendiriliyor.

Görüşmeye Çin tarafında Devlet Başkanı Şi'nin yanı sıra Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi ve Genel Ofisi Direktörü Ding Şueşiang, ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dış İlişkiler Ofisi Direktörü Yang Cieçı, Çin Devlet Konseyi üyesi ve Dışişleri Bakanı Vang Yi, Başbakan Yardımcısı Liu Hı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Şie Fıng katıldı.

ABD tarafında ise ABD Başkanı Biden dışında Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Hazine Bakanı Janet Yellen'ın olduğu yetkililer yer aldı.

ABD’DEN HAYATİ KONULARDA İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

ABD Başkanı Biden, Çin Devlet Başkanı Şi ile samimi ve açık bir görüşmeyi dört gözle beklediğini, bu görüşmenin basit, doğrudan rekabetin nasıl sağlanacağını ele alacaklarını söyledi.

Biden, iklim değişikliği gibi hayati küresel konularda iş birliğini vurgulayarak, "Dünyaya olduğu kadar halkımıza da sorumluluğumuz var" dedi.

Biden toplantı gündeminde, insan hakları, ekonomi, serbest ve adil bir Hint-Pasifik bölgesini güvence altına almak olduğunu dile getirdi.

ÇİN: İŞ BİRLİĞİNİ ARTTIRMALIYIZ

Çin Devlet Başkanı da eski arkadaşını görmekten çok mutlu olduğunu belirterek "İnsanlık küresel bir köyde yaşıyor ve birlikte birçok zorlukla karşı karşıyayız. Çin ve ABD'nin iletişimini ve iş birliğini artırması gerekiyor" diye konuştu.

İki liderin görüşmesi 3,5 saat sürdü.

Öne Çıkanlar