ABD'de Halkbank davası savcısı görevden alındı

ABD'de Halkbank davası savcısı görevden alındı
Adalet Bakanı Barr, Başkan Donald Trump’ın Başsavcı Berman’ın görevine son verdiğini duyurdu.

ABD Adalet Bakanı William Barr, ABD Başkanı Donald Trump'ın Manhattan savcısı Geoffrey Berman'ı görevden aldığını duyurdu. ABD'deki Halkbank davasının savcısı olarak bilinen Berman, daha önce, "istifa etmeye niyeti olmadığını" söylemişti.

Adalet Bakanı Barr'ın açıklamasında, "Ne yazık ki, dün geceki açıklamanızla, halka hizmete değil halka gösterişi tercih etmiş oldunuz. İstifa etmeye niyetinizin olmadığını ilan ettiğiniz için, Başkan'dan sizi görevden almasını istedim ve bunu yaptı." ifadelerini kullandı.

ABD’de eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton da kitabında Halkbank davasında Trump’ın yargıya baskı yaptığını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a savcıyı değiştirmeyi vaaddettiğini yazmıştı. Bolton'ın bu iddialarıyla oklar yeniden Manhattan savcısı Geoffrey Berman'a çevrilmişti.

Beyaz Saray’da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Trump ise, "Bu adalet bakanına kalmış bir konu. Bakan Barr konu üzerinde çalışıyor. Onun bakanlığı. Benim bakanlığım değil. Çok yetkin bir adalet bakanımız var. Ona kalmış bir karar. Benim ilgim yok" ifadelerini kullandı.

ABD'NİN EN ÖNEMLİ DAVALARINI SORUŞTURUYOR

Manhattan, Bronx, Dutchess, Orange, Putnam, Rockland, Sullivan ve Westchester bölgelerini kapsayan savcılık, ABD’nin en önemli davalarının soruşturulduğu bölge olarak biliniyor.

Aralarında Reza Zarrab, Hakan Atilla ve Halkbank davalarının da bulunduğu birçok ulusal ve uluslararası davanın soruşturulduğu bölgede eski Başsavcı Preet Bharara, Donald Trump’ın başkanlığa seçilmesinden sonra görevinden alınmış, yerine Türkiye’nin ABD’de lobicilik faaliyetlerini yürüten Greenberg Traurig firmasının New Jersey eyaleti temsilcisi ve firma ortaklarından Geoffrey S. Berman atanmıştı.

Rıza Sarraf davasında arabulucu rolü üstlendiği iddia edilen eski New York Belediye Başkanı ve Trump’ın kişisel avukatı, Greenberg Traurig firması ortaklarından Rudolph Giuliani ile eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukassey, Sarraf davasında arabulucu rol üstlenip Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Ankara’da görüşmüştü.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı çıkar çatışması yaşandığını iddia etmiş, Giuliani’nin iş ortağı olduğu Greenberg Traurig firmasının ABD’de Türkiye adına lobicilik yapmasının davada çıkar çatışmasına yol açıp açmayacağı sorgulanmıştı. New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, Trump’a yakın olan Rudolph Giuliani ve eski avukatı Michael Cohen için de soruşturma başlatmıştı. (AMERİKA'NIN SESİ/SPUTNİK)

Öne Çıkanlar