ABD'de ilk kez bir siyah kuvvet komutanı olarak atandı

ABD'de ilk kez bir siyah kuvvet komutanı olarak atandı
Brown’ın ataması, George Floyd’un polisin müdahalesiyle nefessiz kalarak hayatını kaybetmesiyle başlayan polis karşıtı protestoların ülkeyi sardığı bir döneme denk geldi.

Amerikan tarihinde ilk kez siyah bir asker, kuvvet komutanı olarak atandı. Senato, General Charles Brown Jr.’ın Amerikan Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atanmasını 98'e sıfır oyla kabul etti.

General Brown, hali hazırda Amerika’nın Pasifik Hava Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapıyordu.

Daha önce de Ortadoğu’daki Amerika Merkez Komutanlığı’nda görev alan Charles Brown Jr., Temmuz 2016-Temmuz 2018 tarihleri arasında merkez komutanlıktaki hava gücünün komutanıydı.

General Brown’ın tarihe geçen ataması, siyah Amerikalı George Floyd’un gözaltına alınırken polisin müdahalesiyle nefessiz kalarak hayatını kaybetmesiyle başlayan polis karşıtı protestoların ülkeyi sardığı bir döneme denk geldi.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, General Brown, atama sonrası hava kuvvetleri mensuplarına yönelik yayınladığı görüntülü mesajda, "Benim bu göreve aday gösterilmemin nasıl büyük bir umut ve aynı zamanda ne kadar büyük bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Ülkede yüz yıllardır var olan ırkçılığı düzeltemem ama hava kuvvetlerimizin mensuplarını etkilemesi mümkün ayrımcılığı giderebilirim" dedi.

Bizzat yaşadığı ayrımcılıktan da örnek veren Brown, kendisinin de beyaz askerlerle aynı üniformayı giymesine ve aynı ekipte görev almasına rağmen "Sen pilot musun?" tarzı sorularla karşı karşıya kaldığı durumları anlattı.

F-16 savaş uçağı pilotu olan Brown’ın 35 yıllık askerlik kariyeri boyunca 3 bin saat uçuş ve 130 saat çatışma deneyimi bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Brown’ın atamasıyla ilgili olarak Twitter hesabından bir mesaj paylaştı. Trump "General Charles Brown’ın Amerika Hava Kuvvetleri’nin ilk siyah komutanı olarak atanması kararım Senato tarafından da onaylandı. Amerika için tarihi bir gün. Bir vatansever ve büyük bir lider olan General Brown’la yakında çalışmak için heyecanlıyım" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)
 

Öne Çıkanlar