ABD’de kış tatil sezonu için 'terör saldırısı' uyarısı yapıldı

ABD’de kış tatil sezonu için 'terör saldırısı' uyarısı yapıldı
Uyarı bülteninde, 'Vatan, çeşitli ve zor bir tehdit ortamıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor' denildi.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, tatil sezonunun yaklaşmasıyla birlikte ülkenin, yerel aşırılık yanlıları ve yabancı terörist gruplardan ilham alan kişilerden gelebilecek "artan bir tehdit ortamı" ile karşı karşıya olduğu uyarısı yaptı.

Bakanlık, son ulusal terör uyarısı bülteninde, belirli bir tehdit hakkında güvenilir bir bilgiye sahip olmadığını söyledi. Ancak bültende pandemi yasakları ve ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi gibi son dönemdeki olayların yarattığı kızgınlıkla bazı kişi ve kuruluşların yaklaşan dini bayramlarda toplu toplantıları hedef alabileceği kaydedildi.

'KARA CUMA' OLARAK BİLİNEN ALIŞVERİŞ GÜNÜNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Her Kasım ayının son perşembesinde kutlanan Şükran Günü aynı zamanda ABD’de tatil sezonunun da başlangıcı. Hemen ertesindeki Cuma gününde indirim sezonuna girilecek. "Kara Cuma" olarak bilinen günde yapılan büyük indirimlerle Amerikalılar Noel ve yeni yıl için dükkanlara ve alışveriş merkezlerine akın edecek.

VOA Türkçe'nin aktardığına göre, bakanlığın bu yıl dördüncü kez yayınladığı terör bülteninde, genellikle ırksal veya etnik olarak motive edilen nefretten beslenen yerel aşırılık destekçilerinin ve denizaşırı gruplardan ilham alan yerel aşırılık yanlılarının istikrarsız bir karışımından kaynaklanan tehlike vurgulandı. 

Uyarı bülteni ayrıca, pandeminin neden olduğu ekonomik çalkantının yarattığı öfkenin yanısıra çevrimiçi propaganda ve komplo teorileriyle aşırı gerilen bir ortamı yansıtıyor. İç Güvenlik Bakanlığı, aşırılık yanlılarının en azından 2022'ye kadar "kayda değer bir tehdit" oluşturacağı konusunda uyarıyor.

FBI YETKİLİSİ DE GEÇEN HAFTA UYARDI

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) terörle mücadele bölümünün müdür yardımcısı Timothy Langan, geçen hafta Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’ndaki ifadesinde benzer noktalara değinmişti. Langan, ulusal terör tehdidinin son 18 ayda "önemli ölçüde arttığını" ve FBI’ın şu anda şiddet içeren yerel aşırılık yanlıları hakkında yaklaşık 2 bin 700 soruşturma yürüttüğünü söylemişti.

Langan, "Anavatanımızın karşı karşıya olduğu en büyük terör tehdidi, sıklıkla çevrimiçi radikalleşen, kolay erişilebilir silahlar kullanarak zayıf hedeflere saldırmak isteyen, küçük hücrelerdeki yalnız aktörlerin oluşturduğu tehdittir" demişti.

Öne Çıkanlar