ABD'den Kuzey Akım-2 ve Türk Akımı projelerine yaptırım planı

ABD'den Kuzey Akım-2 ve Türk Akımı projelerine yaptırım planı
Dışişleri Bakanı Pompeo, firmalara 'Ya projelerden çıkın ya da sonuçlarına katlanın' diye seslendi.

ABD’den, Rusya doğalgazını Avrupa ve Türkiye’ye taşıması planlanan Kuzey Akım-2 ve Türk Akımı boru hattı projelerine dair yaptırım açıklaması geldi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, projelere yatırım yapan firmaları ‘’Ya şimdi çıkın ya da sonuçlarına katlanın’’ sözleriyle uyardı.

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre Pompeo, bugün bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, 2017 yılında yürürlüğe giren Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele (CAATSA) yasasının uygulama çerçevesini belirleyen yönergenin güncelleneceğini ve Rus doğalgazını Almanya ve Avrupa’ya taşıması planlanan ve tamamlanmak üzere olan boru hattı projelerinin de yasa kapsamına alınacağını açıkladı.

Pompeo’nun açıklaması, Kuzey Akım-2 projesine ve Türk Akımı projesinin bir ayağına yönelik şimdiye kadar uygulanan yaptırım muafiyetinin ortadan kalkması anlamına geliyor.

Mike Pompeo, Rus yadoğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan ve geçtiğimiz yıl açılışı yapılan Türk Akımı projesini de hedef aldı.

Her iki projeye yatırım yapan şirketleri uyaran Pompeo, ‘’Ya projelerden şimdi çıkın ya da sonuçlarına katlanın’’ sözleriyle mesaj verdi. Pompeo, ‘’Rusya’nın kötü niyetli projelerine yardım ve yataklık eden şirketlerin tolere edilmeyeceği konusunda net bir uyarı’’ dedi.

Fazla miktarda doğalgaz rezervi bulunan Amerika, sıvılaştırılmış doğalgazı Avrupa’ya ihraç etmeye çalışıyor.

Geçtiğimiz ay her iki partiden senatörlerin oluşturduğu bir grup Kongre üyesi, Kuzey Akımı-2 projesine yönelik yaptırım öngören bir tasarı sunmuştu.

Rus sözcü: ''Yaptırım tehdidi siyasi baskı''

Rusya’dan da Amerika’nın bu adımına tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, iki boru hattına yönelik yaptırım tehdidinin siyasi baskı olduğunu söyledi.

TASS haber ajansının haberine göre sözcü, ‘’Bu siyasi baskının haksız rekabet için kullanılması. Amerikan sisteminin zafiyetinin göstergesi. Zorlama yönteminden başka etkili bir aracının olmadığının işareti’’ şeklinde konuştu.

Türk Akımı projesi Rusya’dan çıkan doğalgazı, Ukrayna’yı devre dışı bırakarak Türkiye üzerinden Bulgaristan’a bağlanan ve bu rota üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan doğal gaz boru hattı. İki hattan oluşan projenin açılışı 8 Ocak’ta Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in katıldığı bir törenle Türkiye’de yapılmıştı.

Deniz altı boru hattı inşasında uzmanlaşmış olan İsviçre ve Hollanda ortaklı Allseas şirketi, ABD Başkanı Donald Trump’ın projeye başka yaptırımlar öngören savunma politikası yasa tasarısını imzalamasının ardından projeden çekilmiş, Kuzey Akımı-2 projesi inşası da geçtiğimiz Aralık ayında askıya alınmıştı. (Amerika'nın Sesi)    

Öne Çıkanlar