ABD’den Ukrayna’ya 89 milyon dolarlık mayın temizleme yardımı

ABD’den Ukrayna’ya 89 milyon dolarlık mayın temizleme yardımı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna topraklarının mayınlardan arındırılmasına destek için 89 milyon dolarlık yardım yapılmasının planlandığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rus güçlerinin Ukrayna'da yerleştirdiği kara mayınlarının temizlenmesi için Ukrayna'ya 89 milyon dolarlık yardım yapacağını açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada, "Rusya'nın yasadışı ve sebepsiz yere Ukrayna'yı işgal etmesi, ülkenin büyük bir bölümünü kara mayınları, patlamamış mühimmat ve el yapımı patlayıcı cihazlarla doldurdu. Rus aktörler tarafından Ukrayna'da gördüğümüz şekilde el yapımı patlayıcıların grotesk kullanımı, daha önce Suriye'de sadece IŞİD ile ilişkilendiriliyordu. Bu patlayıcılar verimli tarım arazilerine erişimi engelliyor, yeniden inşa çabalarını geciktiriyor, yerinden edilmiş toplulukların evlerine dönmesini engelliyor ve masum Ukraynalı sivilleri öldürmeye ya da sakat bırakmaya devam ediyor. Ukrayna Hükümeti 160 bin kilometrekarelik arazinin tehlikeli olabileceğini tahmin ediyor. Bu kabaca Virginia, Maryland ve Connecticut eyaletlerinin toplamı kadar bir alana tekabül etmektedir." dendi.

ABD'NİN SİLAH YARDIMI DA SÜRÜYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, 8 Ağustos'ta ABD ordusunun envanterinden Ukrayna'ya verilmek üzere 1 milyar dolarlık silah ve mühimmatın ayrıldığını açıklamıştı.

Blinken, bu çabaların parçası olarak ABD Başkanının yetkisi doğrultusunda, Amerikan ordusundan Kiev yönetimi için tek seferde yapılacak en büyük silah ve teçhizat yardımının gönderilmesine izin verdiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı açıklamada Ağustos 2021'den bu yana ABD'nin Ukrayna'ya 18 defada toplam 9,8 milyar dolarlık silah ve mühimmat sağladığını, en son yapılacak 1 milyar dolarlık yardımın ise tek seferdeki en büyük yardım paketi olacağını kaydetmişti.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar