ABD'den Ukrayna'ya savaş uçağı açıklaması: Aktif şekilde çalışıyoruz

ABD'den Ukrayna'ya savaş uçağı açıklaması: Aktif şekilde çalışıyoruz
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Polonya'ya F-16 verilmesi karşılığında Kiev'e Sovyet dönemine ait savaş uçakları göndereceği haberlerini teyit eder nitelikte bir açıklama yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken Moldova'nın başkenti Kişinev'i ziyaret etti. Devlet Başkanı Maia Sandu ile görüşen Blinken, ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Blinken, ABD'nin Polonya'ya belli sayıda F-16 vermesi, Polonya'nın da bunlar karşılığında Kiev'e Sovyet dönemine ait savaş uçakları göndermesi pazarlığına dair haberleri teyit niteliğinde bir açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanı, Washington'ın Polonya ile birlikte Ukrayna'ya jet tedarik etmeye yönelik anlaşma üzerinde 'aktif olarak çalıştığını' söyledi.

Polonya'nın Ukrayna'ya savaş uçağı vermesi halinde boşluğu doldurma konusuyla ilgilendiklerini belirten Blinken, anlaşmanın ne zaman yapılacağına dair soruya ise "Bir takvim veremem ama sadece konuyla çok aktif olarak ilgilendiğimizi söyleyebilirim" dedi.

‘SAVAŞIN EN BÜYÜK YÜKÜ KOMŞU ÜLKELERDE’

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarına yönelik açıklamalarda bulunan Blinken, savaşın en büyük yükünün komşu ülkelerde olduğunu ifade etti. "İş birliği yapmamız lazım. Ülkelerin insan haklarına, hukukun üstünlüğüne saygı duyduğunu biliyoruz. Bu yüzden Moldova'yı destekleyeceğiz ki burada kamu sektöründe bütünlüğünü de arttırmak istiyorsunuz" ifadelerini kullandı.
"Ortaklığımız, ortak çıkarlar ve ortak değerlerden kaynaklanıyor. Ukraynalı mültecilere gösterdiğiniz destek için teşekkür ediyoruz" diyen ABD'li bakan sözlerine şöyle devam etti:

‘BAŞKAN BİDEN ACİL DESTEK FONU TALEP ETTİ’

"Burada en büyük yükü Moldova gibi Polonya gibi komşu ülkeler çekiyor. Çok büyük uluslararası örgütler var. Başkan Biden kongremizden acil fon, acil destek talep etti. Çok büyük insani yardım da kapsıyor paket. Kendi teknik uzmanlığımızı da getiriyoruz bölgeye, kaynaklar da getireceğiz üzerinizdeki yükü hafifletmek için."

CUMHURBAŞKANI SANDU: MOLDOVA’NIN BAŞINA İLK KEZ BÖYLE BİR ŞEY GELİYOR

Moldova Cumhurbaşkanı Sandu ise "Biz şu anda tüm insanlara yardımcı olacağız. Çok net mekanizmaların kurulması gerekiyor. Ancak bu sayede bu mültecileri yönlendirebiliriz, başka ülkelere gidebilirler. Buradaki uzmanların ekspertizi lazım bize. Mültecilerle nasıl çalışılır, bunları bilmemiz lazım. Moldova'nın başına ilk kez böyle bir şey geliyor. Uluslararası kamuoyundan destek bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

ABD basını, Washington’ın F-16'lar karşılığında Polonya'nın Ukrayna'ya Sovyet dönemi savaş uçaklarını temin etmesi konusunda Varşova yönetimiyle görüştüğünü yazmıştı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dün ABD Kongre üyeleriyle yaptığı video konferans görüşmesinde "Acilen savaş uçağına ihtiyacımız var" yönünde çağrı yapmıştı. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ) ise bugün ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, Washington yönetiminin harekete geçtiğini, Polonya üzerinden Ukrayna'ya savaş uçakları temin etme konusunda görüşmeler yürüttüğünü aktarmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar