ABD devirmeye çalıştığı Maduro ile masaya oturdu: Rusya'ya karşı ne istendi?

ABD devirmeye çalıştığı Maduro ile masaya oturdu: Rusya'ya karşı ne istendi?
ABD'nin, Venezuela'nın devirmeye çalıştığı sosyalist Maduro hükümeti ile Rusya'yı tecrit etme girişimleri çerçevesinde masaya oturduğu görüşmesinin ayrıntıları sızdırıldı.

Ukrayna operasyonu nedeniyle Rusya'yı tecrit etmeye çalışan ABD'nin, Moskova'nın Latin Amerika'daki en yakın müttefiki olan petrol zengini Venezuela'nın sosyalist hükümetiyle bu konuda yaptığı görüşmenin ayrıntıları ortaya çıktı.

Reuters'a konuşan kaynaklara göre, Caracas'a giden ABD heyetiyle görüşmelere Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da katıldı. Görüşmelerde Rusya karşıtı cepheye dahil olması halinde Venezuela'ya yönelik yaptırımların hafifletilmesinin ele alındığı ama her iki tarafın da 'maksimalist talepleri' nedeniyle anlaşma sağlanamadığı belirtildi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLK ÜST DÜZEY GÖRÜŞME

Habere göre, iki ülke arasında uzun yıllar sonra yapılan ilk üst düzey ikili görüşme, Venezuela'nın başkenti Caracas'taki Miroflores başkanlık sarayında gerçekleşti. ABD heyetine, Beyaz Saray'ın Latin Amerika danışmanı Juan Gonzalez ile ABD'nin geçtiğimiz sene 10 yıl aradan sonra Venezuela'ya ilk kez atadığı büyükelçi James Story başkanlık yaptı. Venezuela tarafında ise görüşmeye Maduro'nun yanı sıra Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez katıldı.

'ABD VENEZUELA PETROLÜNÜ İSTİYOR'

Reuters'a Washington'dan konuşan bir kaynak, ABD heyetinin görüşmede, Venezuela'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile arasına mesafe koymaya ne kadar hazır olduğunu anlamaya çalıştığını söyledi. Buna göre ABD aynı zamanda, Rusya'ya petrol ambargosu kararı alınması halinde alternatif petrol kaynakları araştırmasında da Venezuela'nın tavrını öğrenmeye çalıştı.

'MADURO UKRAYNA HAREKÂTINI SAVUNDU'

Ajansa konuşan kaynaklar, Washington'ın görüşmede özgür seçimler, Venezuela'da petrol üretimi artırmak için geniş reformlar, yabancı firmalar için ithalat ve Caracas'ın Ukrayna işgalini kınaması gibi garantiler istedi. Konuyla ilgili bilgi sahibi olan üç kaynak, Maduro'nun görüşme sırasında Rusya'nın Ukrayna harekâtını desteklediğini söyledi.

'MADURO YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASINI İSTEDİ'

Habere göre, ABD'li yetkililer bu garantiler karşılığında Venezuela'nın SWIFT sistemini geçici olarak kullanmasına izin verilmesini görüşmeyi önerdi. Maduro'nun ise Venezuela'nın petrol ihracatı üzerindeki yaptırımların yanı sıra kendisine ve diğer Venezuelalı yetkililere yönelik yaptırımların kaldırılmasını istediği belirtildi.

Buna göre Maduro aynı zamanda, Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA'nın ABD'deki ortağı olan ve hesapları dondurulan Citgo Petroleum'un da devlet kontrolüne geri verilmesini talep etti. ABD tarafının da, Venezuela'da cezaevinde tutulan altı eski Citgo yöneticisinin serbest bırakılmasını istediği ancak bunun karşılığında, Maduro'nun yakın müttefiki olup ABD'de hapiste bulunan iş insanı Alex Saab'ın bırakılması gibi bir teklifte bulunmadığı belirtildi.

'GÖRÜŞMEYİ MADURO İSTEDİ'

Kaynaklar, söz konusu görüşme için talebin Maduro hükümetinden geldiğini de öne sürdü. İddiaya göre Venezuela, daha önceden bazı borç müzakereleri için kendisini temsil eden çok uluslu hukuk firması Dentons üzerinden ABD'yle görüşmeyi teklif etti.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar