ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Ayasofya müze olarak kalmalı

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Ayasofya müze olarak kalmalı
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’ye Ayasofya’nın müze statüsünün devam ettirilmesi çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yeniden ibadete açılması düşünülen Ayasofya Müzesi'nin müze olarak kalması gerektiğini belirten bir açıklama yaptı. Pompeo Ayasofya'nın müze statüsü ile dini kimlikler arası bir köprü olduğunu vurguladı.

Ayasofya'nın bugüne kadar kültürel kimliği ile dinler ve inançlar için önemli bir simge olduğunu ve statünün korunması gerektiğini belirten Pompeo, Ayasofya'nın Türkiye'nin zenginliği olduğunu söyledi. 

Pompeo, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Ayasofya’yı yaklaşık 100 yıldır müze olarak yönettiğini anımsatarak, "Türkiye Cumhuriyeti’ne katkıda bulunan inanç geleneklerine ve çeşitli tarihlere saygı sözünün örneği olarak, Türkiye hükümetini, Ayasofya’nın müze statüsünü devam ettirmeye ve burasının herkes için erişilebilirliğinin devamını sağlamaya çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

Pompeo'nun açıklaması şöyle: "ABD, Ayasofya’nın statüsündeki herhangi bir değişikliği, bu olağanüstü binanın mirasını ve binanın emsalsiz bir şekilde farklı inanç ve kültürlere köprü olarak insanlara hizmet kabiliyetini eksiltmek olarak görmektedir. Türkiye hükümeti ile dini ve kültürel alanların korunması da dahil, geniş çaptaki karşılıklı çıkar konularında birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz."

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: AYASOFYA BİZİM MÜLKİYETİMİZDEDİR

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy da Pompeo'ya yazılı açıklama ile cevap verdi. Aksoy açıklamasında, "ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Ayasofya hakkında yapılan açıklamayı hayretle karşılıyoruz.  Anayasa ve kanunlarımızla güvence altında olan din ve inanç özgürlüğünün tüm vatandaşlarımız için ayrım gözetmeksizin korunması doğrultusunda hükümetimizce sessiz devrim niteliğinde adımlar atılmıştır. Bu çerçevede, kültür ve tarihimizden gelen hoşgörü geleneği çerçevesinde Ayasofya dahil olmak üzere ayırt etmeksizin sahibi olduğumuz tüm kültürel varlıkları en titiz şekilde korumaktayız... Ayasofya, topraklarımız üzerinde yer alan bütün kültür varlıklarımız gibi Türkiye'nin mülkiyetindedir. Ayasofya üzerinde her türlü tasarruf yetkisi yine Türkiye'nin egemenlik hakları çerçevesinde iç işlerimizi ilgilendiren bir konudur. Tabiatıyla herkes kendi düşüncesini söylemekte serbesttir. Ancak egemen haklarımız konusunda 'uyarıyoruz, dikte ediyoruz' üslubuyla konuşmak kimsenin haddine değildir" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)  

Öne Çıkanlar