ABD Donanması mühendisi ve eşi, fıstık ezmeli sandviç arasında 'nükleer sırları satarken yakalandı

ABD Donanması mühendisi ve eşi, fıstık ezmeli sandviç arasında 'nükleer sırları satarken yakalandı
ABD Donanması'nda görevli bir nükleer mühendis ve eşi, ülkenin nükleer sırlarını yabancı bir ülkeye satmaya çalıştıkları şüphesiyle gözaltına alındı.

ABD Donanması'nda çalışan bir nükleer mühendis ve eşi, yabancı bir devlete nükleer sırları satmaya çalışma suçlamasıyla FBI tarafından yakalandı. Jonathan ve Diana Toebbe, kendisini yabancı bir devlet çalışanı olarak tanıtan FBI ajanına bir nükleer denizaltının tasarımı hakkındaki bilgileri satmaya kalkışınca yakayı ele verdi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre FBI'dan yapılan açıklamaya göre çift, bir yıl süren operasyon sırasında yapılan anlaşmayla, nükleer sırları 100 bin dolarlık kripto para karşılığında satmayı kabul etti. Çiftin, FBI ajanı olduğunu anlamadıkları 'yabancı devlet görevlisi' ile buluşmalarında, yakalanmamak için nükleer sırları fıstık ezmeli bir sandviçe sakladığı da belirtildi. İkili, Atom Enerjisi Yasası'nı çiğnemekle suçlanıyor.

NİSAN 2020'DEN BERİ İZLENİYORLAR

Amerikan basınının mahkeme belgelerinden derlediği haberlere göre, donanma için çalışan ve yüksek seviyede güvenlik erişimi olan Jonathan Toebbe, Nisan 2020'de yabancı bir hükümete içinde gizli bilgilerin bulunduğu bir paketi yolladı. Nükleer mühendis pakete, daha fazla veri sızdırma vaadinde bulunduğu bir mesajı da iliştirdi. Bu durumu fark eden FBI ise Toebbe ile 'iletişime geçti'. Bir FBI ajanı, yabancı bir hükümet temsilcisi kılığında şifrelenmiş bir e-posta hesabı üzerinden Toebbe ile yazışmaya başladı.

PARAYI ALINCA ŞİFREYİ GÖNDERDİ

Toebbe, birkaç aylık yazışma sonrasında, yaklaşık 100 bin dolarlık kripto para karşılığında nükleer denizaltının tasarımına ilişkin bilgileri satmayı kabul etti. Çift, denizaltı tasarımını satmak üzere buluşma noktası olan Batı Virginia'ya gitti. Jonathan Toebbe burada, yarım bir fıstık ezmeli sandviçin içine sakladığı SD kartı bıraktı. FBI'ın kartı alıp parayı ödemesi sonrasında da, SD kartın şifresini gönderdi. Mahkeme belgelerine göre kartın içinden, 'denizaltı nükleer reaktörlere dair gizli bilgiler' çıktı.

Toebbe'nin ağustos ayında da içinde daha fazla gizli bilgi olan bir kartı sakız paketlerinin içinde gizli şekilde FBI'a sattığı belirtilirken, çift üçüncü bir buluşma planı yapıldıktan sonra cumartesi günü yakalandı.

Çiftin 12 Ekim'de federal mahkemeye çıkması bekleniyor.

Öne Çıkanlar