‘ABD F-35 satışını ‘öfkesi’ nedeniyle değil ‘gerçek nedenlerle’ iptal etti’

‘ABD F-35 satışını ‘öfkesi’ nedeniyle değil ‘gerçek nedenlerle’ iptal etti’
ABD’nin Türkiye eski Büyükelçisi Jeffrey, F-35 satışı konusunda Rusya’nın radarlarının temasta olmasının gerçek bir tehdide neden olacağını belirti.

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington Ofisi (SETA DC) tarafından panel düzenlendi. Düzenlenen panelde, ABD Kongresi’ndeki Türkiye Dostluk Grubu’nun eski eşbaşkanlarından Robert Wexler ve ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi James Jeffrey de yer aldı. G20 zirvesi öncesinden düzenlenen panelde, ABD-Türkiye ilişkileri konuşuldu. 

konunşması sırasında F-35 konusuna da değinen Jeffrey, ‘‘20 küsür ülke dünyada aynı koşullarla Patriot satın aldı. Kimse Türkiye’ye kötü bir anlaşma sunmadı’’ ifadelerini kullandı. ABD'nin en büyük silah porogramlarından biri olduğunu hatırlatan Jeffrey, Rusya'nın radarlarının bu teknolojiyle temasta olmasının gerçek bir tehdit olduğunu ve ABD yönetiminin F-35 satışını ‘‘öfkesi’’ nedeniyle değil ‘‘gerçek nedenlerle’’ iptal edildiğini ifade etti.

Konu hakkında ABD Kongresi’ndeki Türkiye Dostluk Grubu’nun eski eşbaşkanı Robert Wexler da, Kongre'nin Türkiye'ye silah satışı konusundaki kaygılarının geçmişten geldiğini belirterek, "Tartışmayı F-35’ten F-16’ya taşımakla dengenin pozitif tarafına ağırlık konulmuş oldu. Bu önemli bir Amerikan silah satışı, sektörü olumlu etkileyecek önemli bir destek. Bu Türkiye’yi de stratejik olarak daha sıkı şekilde batıya ve NATO’ya bağlayacaktır. Türkiye’nin NATO’ya sıkı şekilde bağlı olmadığını söylemiyorum, ancak her ilişkide olduğu gibi bu çabanın sürdürülmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

VOA Türkçe’den Pınar Sayar Kızılçalı’nın haberine göre; Türkiye, Rusya’dan S-400 savunma sistemi satın alması nedeniyle, F-35 uçakları programından ABD yönetimi tarafından çıkarılmıştı. Bu adımın adil olmadığını savunan Türk yetkililer Amerika’dan, 1,4 milyar dolarlık iade ödemesi talep ediyor.

Erdoğan, ABD’nin bu ödeme karşılığında F-16 uçakları ve Türk uçaklarının modernizasyonu için teklifte bulunduğunu açıklamıştı. Ancak ABD, Türkiye’ye finansman konusunda bir teklifte bulunmadığını söylemişti.

ABD Savunma Bakanlığı bugün yayınladığı bir açıklamada, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in dün telefonda görüştüğü Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a, ABD’nin Türkiye’nin askeri modernizasyon ihtiyaçlarının farkında olduğunu teyit ettiğini söylediğini bildirmişti.

Öne Çıkanlar