'ABD'li Exxon şirketi Karadeniz'de 15 yıldır gaz arıyor, henüz sonuç yok'

'ABD'li Exxon şirketi Karadeniz'de 15 yıldır gaz arıyor, henüz sonuç yok'
BOTAŞ eski Gaz Alımı Daire Başkanı Aktürk, 'Sismik veriler, bu verileri modelleyen ABD ve İngiliz şirketlerine gönderiliyor. Projenin geliştirilmesi süreci 8-10 yılı buluyor' dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın açıklayacağı müjdeye kilitlendi. Müjdenin Karadeniz'de doğalgaz rezervi bulunduğuna ilişkin olması beklenirken bilimsel raporlar Karadeniz'in enerji varlığı açısından potansiyeli olduğunu ortaya koyuyor.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, BOTAŞ eski Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk, "Bu tür projelerde, arama faaliyeti sırasında elde edilen sismik veriler, bu verileri modelleyen Amerikan ve İngiliz şirketlerine gönderiliyor. Projenin geliştirilmesi süreci 8-10 yılı buluyor" dedi.

Fatih Sondaj gemisi 29 Mayıs tarihinde sismik çalışmalar yapmak için Karadeniz'e açılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, cuma günü (yarın) çok önemli bir müjde vereceğini söyledi. Erdoğan’ın açıklamalarıyla eş zamanlı olarak Borsa İstanbul’da enerji şirketlerinin hisselerinde sert yükselişler yaşandı, kur gerilemeye başladı.

Enerji hisselerinde yaşanan bu yükseliş müjdenin Doğu Akdeniz’deki doğalgaz kaynaklarıyla mı ilgili olduğunu akıllara getirirken, Bloomberg haber ajansında Çağan Koç, Selcan Hacaoğlu ve Aslı Kandemir imzalı, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırılan haberde Karadeniz’de doğalgaz bulunduğu ifade edildi.

DOĞU AKDENİZ OLABİLİR Mİ?

Bu haberi takip eden dakikalarda Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Trakya açıklarındaki Tuna-1 Havzası ve Kıyıköy’de doğalgaz bulunduğunu yazdı.

Reuters’ta yer alan haberde ise ajansa konuşan iki kaynak, Akdeniz dahil hidrokarbon araması yapan üç geminin çalışmalarından umut verici sonuçlar geldiğini vurguladı. Küçük bir ihtimal de olsa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın vereceği ‘müjde’nin Doğu Akdeniz sahasıyla da ilgili olabileceği de ifade ediliyor.

TÜİK verilerine göre, Türkiye 2019 yılında 41.2 milyar dolar enerji ithalatı gerçekleştirdi. Enerji, Türkiye’nin dış ticaretinde açık ara en çok açık verilen kalem oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fatih Sondaj Gemisi’ni 29 Mayıs tarihinde İstanbul’dan Karadeniz’e uğurlamıştı. 


KARADENİZ’DE NASIL BİR ENERJİ POTANSİYELİ YATIYOR?

2014 yılında Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Jeofizik Mühendisleri Odası Enerji Sektörü Bilimsel Teknik Kurulu’nun hazırladığı Enerji ve Jeofizik raporuna göre, Karadeniz’de 7-10 milyar varillik bir petrol potansiyeli var.

Aynı zamanda zengin doğalgaz potansiyeli de olan bölgede 1970-2013 yılları arasında 4,6 milyar dolarlık arama çalışması gerçekleştirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 2007 yılında hazırladığı ‘Türkiye’de enerji ve geleceği’ isimli raporda yer alan bilgilere göre Karadeniz’deki zengin enerji potansiyeli dünya devi şirketlerin de dikkatini çekti.

Bölgede, BP-TPAO, Chevron-TPAO ve Petrobras-TPAO ortaklıkları arama faaliyetlerinde bulundu.

AKTÜRK: EXXON 15 YILDIR BULAMIYOR

BOTAŞ eski Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk, denizdeki doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Petrol ve gaz projelerinin bugünden yarına geliştirilemeyeceğini, özellikle deniz projelerinin ayrı bir lig olduğunu belirten Aktürk, "Bu tür projelerde, arama faaliyeti sırasında elde edilen sismik veriler, bu verileri modelleyen Amerikan ve İngiliz şirketlerine gönderiliyor. Projenin geliştirilmesi süreci 8-10 yılı buluyor" dedi.

Mevcut petrol ve gaz fiyatları ile nihai yatırım kararı vermenin zor olduğunu belirten Aktürk, ABD’li Exxon şirketinin Karadeniz’de 15 yıldır gaz aradığını ancak henüz sonuca ulaşamadığını söyledi.

Öne Çıkanlar