Rusya'nın parmağı var mı: ABD'nin en büyük petrol boru hattı üreticisine siber saldırı

Rusya'nın parmağı var mı: ABD'nin en büyük petrol boru hattı üreticisine siber saldırı
Biden, Colonial Pipeline'a yönelik saldırının organizatörlerinin Rusya'da olabileceğini fakat Rusya devletinin saldırıda dahli olduğu yönünde hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını ifade etti.

ARTI GERÇEK - ABD’nin en büyük benzin boru hattı işletmecisi Colonial Pipeline, dün bilgisayar korsanlarının fidye yazılım saldırısına uğradıktan sonra tam faaliyetlerine birkaç gün daha dönemeyecek.

ABD’nin doğu yakasında tüketilen yakıtın neredeyse yarısını taşıyan Colonial Pipeline’a yapılan siber fidye saldırısı şu ana kadar görülen en yıkıcı dijital fidye saldırılarından biri olarak kaydedildi.

Reuters'ta yer alan habere göre, ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), siber saldırıyı gerçekleştirenlerin Rusya’da ya da Doğu Avrupa’da yerleşik DarkSide isimli bir grup olabileceğini açıkladı. Uzmanlar, bilgisayar korsanlarının fidye yazılımının eski Sovyet cumhuriyetlerinin klavye dilini kullanan bilgisarları hedef almadığını belirttiler.

ARKASINDA RUSYA OLDUĞUNA DAİR HENÜZ KANIT YOK

ABD Başkanı Joe Biden ise saldırıda Rusya Hükümeti'nin parmağı olduğuna dair şu ana kadar bir kanıt olmadığını belirtti. Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, ülkenin ana akaryakıt boru hattı işletmecisi Colonial Pipeline'a düzenlenen siber saldırıya ilişkin açıklamada bulundu.

FBI ve ABD Adalet Bakanlığı'nın, Colonial Pipeline şirketine saldırı düzenleyenlerin faaliyetini bozmak ve virüs yardımıyla fidye isteyen suçluları mahkemeye taşımak için çabalarda bulunduğunu söyleyen Biden, "Bunun, suç olduğu ortada" ifadelerini kullandı.

Biden, ekonomiyi destekleme planının, diğer şeylerin yanı sıra kritik öneme sahip altyapının siber güvenliğini güçlendirmeye yönelik yatırımları da içerdiğini kaydetti.

Saldırının ardında Rusya'nın olup olmadığı yönündeki söylentileri değerlendiren ABD lideri, "Başkan Putin ile görüşeceğim. Henüz istihbarat çalışanlarımızdan, Rusya'nın bu saldırıda yer aldığı yönünde bir bilgi gelmedi. Gerçi fidye yazılımı ile hareket edenlerin Rusya'da bulunduğu yönünde bilgi var. Rusya'nın bununla başa çıkmak için bir kısım sorumlulukları var" diye konuştu.

Öte yandan, Sputnik'in aktardığına göre, Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya’nın Amerikan yakıt boru hattı şirketi Colonial Pipeline'a hacker saldırısıyla hiçbir ilgisi olmadığını ifade etti. 

Rus medyasına konuşan Peskov, "Rusya'nın bununla hiçbir ilgisi yok" ifadelerini kullandı. Sözcü, Moskova’nın bu konuda Washington ile işbirliğine hazır olup olmadığı sorusuna, "ABD siber suçla mücadelede iş birliği yapmayı reddediyor" dedi.

Petrol boru şebekesinde hâlâ hasar tespiti sürerken, boru hattının geçici olarak kapalı kalması sonucu kısa vadede yakıt arzı azalacak ve fiyatları artacak. Ayrıca sevkiyat hattı iptal olduğu için rafinerilerin üretimi kesmeleri gerekecek. Colonial Pipeline dün yaptığı açıklamada, "operasyonel hizmetleri hafta sonuna kadar büyük oranda eski haline getirme hedefiyle" onarım için çalıştığını açıkladı.

Öne Çıkanlar