ABD'nin girişimi sonuç vermedi, Dağlık Karabağ'da çatışmalar durmadı

ABD'nin girişimi sonuç vermedi, Dağlık Karabağ'da çatışmalar durmadı
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmelerden ateşkes çıkmadı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Dağlık Karabağ'da ateşkesin sağlanması amacıyla dün Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile Washington'da ayrı ayrı görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan görüşmelerle ilgili yapılan açıklamada görüşmelerin yaklaşık birer saat sürdüğü, Pompeo'nun her iki bakana da "şiddetin sona erdirilmesi ve sivillerin korunmasının önemini vurguladığı" belirtildi.

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre Pompeo, ABD'nin sorunun "güç kullanımı ya da tehdidi olmadan, toprak bütünlüğü ve halkların eşit hakları ve kendi kaderini tayini" temelinde çözümünden yana olduğunu ifade etti.

Bayramov ise Pompeo'ya Dağlık Karabağ'daki "Ermeni işgalinin sona ermesi gerektiğini" söyledi. Bayramov Azerbaycan'ın siyasi çözüme ve müzakerelere açık olduğunu ifade ederek "Ermenistan anlamlı müzakerelerden kaçınmayı durdurmalı ve kalıcı barışı tercih etmeli" diye konuştu.

MNATSAKANYAN: TÜRKİYE DOĞRUDAN MÜDAHALE EDİYOR

Azerbaycan'ın saldırganlık içinde olduğunu ileri süren Mnatsakanyan ise "Azerbaycan tarafının saldırganlığı Türkiye'nin doğrudan müdahalesiyle, doğrudan askeri teknik desteği, bölgeden askeri teröristlerin ithal edilmesiyle gerçekleşiyor" diye konuştu.

Ancak görüşmeye tağmen Dağlık Karabağ'da çatışmaların bugün de devam ettiği belirtiliyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı bölge içinde ve çevresinde çatışmaların sürdüğünü duyurdu. Dağlık Karabağ'daki Ermeni yönetimi ise Azerbaycan güçlerini Stepanakert/Hankendi kentini top ateşini tutmakla suçladı. Bu iddia Bakü tarafından yalanlandı.

Rusya arabulucuğunda daha önce taraflar arasında iki kez sağlanan ateşkes kısa sürede bozulmuştu. Azerbaycan tarafı kendi egemenlik sahası içinde bulunan toprakları geri aldığını ve İran ile sınırı tekrar kontrolüne geçirdiğini söylüyor. Dağlık Karabağ'daki Ermeni yönetimi ise bu iddiayı reddediyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar