Demir: 'Türkiye'ye değil, Türkiye'den dört isme yaptırım' ifadesini tercih ediyorum

Demir: 'Türkiye'ye değil, Türkiye'den dört isme yaptırım' ifadesini tercih ediyorum
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 'Herhangi bir zafiyet yaratacağını düşünmüyorum' dedi.

ABD'nin CAATSA yaptırımları listesinde bulunan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "'Türkiye’ye yaptırım' cümlesi yerine, 'Türkiye'de bir kuruma ve 4 kişiye yaptırım uygulandı' cümlesini tercih ediyorum. Gerçek boyut bu" değerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin S-400’ler nedeniyle Türkiye'ye uyguladığı yaptırım listesinde adı geçen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demir, "Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, güvenlik güçlerimiz bundan etkilenme durumunda değil" dedi. 

'HERHANGİ BİR ZAAFİYET YARATACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM'

Demir, ABD'nin yaptırım kararının hukuken de siyaseten de yanlış bir adım olduğunu söyledi. "Bu yapılanların dostluğa, müttefikliğe sığmadığını sürekli olarak belirttik. Projelerimiz genelde savunma sanayisi şirketleri üzerinden yürür ve bunların hiçbiri yaptırım kapsamında değil" diyen Demir, "herhangi bir zafiyet yaratacağını düşünmediğini" söyledi. 

  

'TÜRKİYE'YE DEĞİL, TÜRKİYE'DEN BİR KURUMA YAPTIRIM'

"Metinde, bu tarihten önce imzalanmış anlaşmalar ve mutabakatları etkilemeyeceği var. O yüzden endişeye mahal yok. Bir ülkenin tek taraflı aldığı karar. Türkiye'nin veya başka bir ülkenin egemenlik haklarına saldırı. Yaptırım F-16'ların ihtiyaçlarını karşılayan kuruma değil.

Bizim finansal erişime ihtiyacımız yok, şimdiye kadar olmadı. Kredi mekanizmasının kullanılacağı yerde ana yüklenici devreye girer. Birkaç senedir talep ettiğimiz şeyler gelmiyor. Engel 'Hayır' şeklinde gelmiyor, işlemin uzatılması, sürüncemede bırakılması gibi yöntemle yapılıyor.

Türkiye, Cumhurbaşkanı'mızın dik duruşuyla emir alan bir ülke olmadığını gösterdi, bu da bir ambargo mekanizmasını devreye soktu. Bizim aldığımız sistem, kendi sınıfında 1 numaralı hava savunma sistemi. 'Türkiye’ye yaptırım' cümlesi yerine, 'Türkiye'de bir kuruma ve 4 kişiye yaptırım uygulandı' cümlesini tercih ediyorum. Gerçek boyut bu." 

    

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar