ABD Senatosu, Blinken'ın Dışişleri Bakanlığı'nı onayladı

ABD Senatosu, Blinken'ın Dışişleri Bakanlığı'nı onayladı
Rusya'dan alınan S-400'lerden dolayı Türkiye'ye yaptırım uygulanması gerektiği görüşünde olan Antony Blinken'a, 78 senatör destek verirken, 22 senatör de karşı oy kullandı.

ABD Senatosu, Başkan Joe Biden'ın Dışişleri Bakanlığına aday gösterdiği Antony Blinken'ı onayladı. 78 senatör Blinken'a destek verirken, 22 senatör karşı oy kullandı.

Adaylığı geçen hafta Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nunda geniş destek gören Blinken'ın, Senato’da iki partiden de destek alarak Dışişleri Bakanı olmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, Antony Blinken uzun zamandır Biden’a yakın bir isim. Daha önce de ABD Senatosu’nun onayladığı bir isim olan Blinken, en son Biden başkan yardımcısıyken Başkan Barack Obama yönetiminde Dışişleri Bakan yardımcılığına kadar yükselmişti.

Blinken, Obama yönetimine katılmadan önce Biden’ın başkanlık ettiği aynı komisyonda personel direktörlüğünü yürütmüştü. Blinken, komisyonda görev yapmadan önce eski Başkan Bill Clinton döneminde Ulusal Güvenlik Konseyi'nde yer almıştı.

TÜRKİYE'YE YAPTIRIMLARDAN YANA

Blinken geçen haftaki adaylık oturumunda, Türkiye’yi ABD’nin müttefiki gibi davranmamakla suçlamıştı. Blinken, yeni yönetimin Ankara’ya Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle daha fazla yaptırım uygulama gerekliliğini yeniden değerlendirmesi gerektiğini belirtmişti.

Blinken ayrıca Çin, İran, Rusya ve Kuzey Kore'nin yarattığı zorluklarla yüzleşmeye hazır olduğunu söylemişti. Çin'in ABD'nin ulusal çıkarları karşısındaki en önemli mesele olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı adayı, işbirliğine kapıyı da açık bırakmıştı.

Blinken ayrıca Dışişleri Bakanlığı'nın moralini ve diplomatik yapısını yeniden inşa etme sözü vermiş, ABD'yi yurtdışında "tevazu ve güvene dayalı bir liderlik" olarak gördüğünü söylemişti.

Biden'ın yeni Dışişleri Bakanı, Başkan Trump'ın bu göreve getirdiği Rex Tillerson ve Mike Pompeo dönemlerinde personelin moral bozukluğuna uğradığı, deneyimli eleman sayısının azaldığı bir bakanlık devralacak.

Harvard Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Antony Blinken, küresel işbirliğine dönülmesini destekleyen eski ulusal güvenlik yetkilileriyle aynı görüşü paylaşıyor.

Öne Çıkanlar