ABD, Trump döneminde İran'a uyguladığı BM yaptırımlarını geri çekiyor

ABD, Trump döneminde İran'a uyguladığı BM yaptırımlarını geri çekiyor
İran'ın nükleer silahı olmasını engellemek için imzalanan nükleer anlaşmadan Trump'ın kararı ile çekilen ABD'den, yönetim değişikliği sonrası ilk kez görüşmelere hazır olunduğu mesajı geldi.

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, 2015'teki nükleer anlaşma koşullarına dönmesi durumunda İran'la yeniden masaya oturmaya hazırlanıyor.

20 Ocak'ta göreve gelen Joe Biden yönetimi, İran'la nükleer anlaşmaya yeniden dönülmesi konusunda somut adımlarını atmaya başladı.

Euronews Türkçe'de yer alan habere göre, bu kapsamda eski Başkan Donald Trump döneminde alınan İran'a yönelik tüm Birleşmiş Milletler yaptırımlarını tekrar uygulamaya imkân tanıyan mekanizmanın (snapback) hayata geçirilmesi kararı iptal edildi.

ABD'nin BM Daimi Temsilciliği, BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta, Trump yönetiminin aldığı kararın iptal edildiğini bildirdi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Vekili Richard Mills, Başkan Joe Biden adına BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta, "ABD, bu vesile ile Trump yönetiminin 19 Eylül'de tek taraflı uygulamaya başladığı yaptırımlara yol açan üç mektubunu geri çekmiştir" ifadesini kullandı.

BM'nin İran'a 13 yıldır uyguladığı silah ambargosunu yenileme girişimleri BM Güvenlik Konseyi'nde başarısızlıkla sonuçlanan Trump yönetimi, İran'ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini ihlal ettiğini gerekçe göstermiş ve 20 Ağustos 2020'de BMGK'nin 2231 sayılı kararı ile kaldırılan tüm BM yaptırımların tekrar uygulanmasını sağlayan mekanizmayı (snapback) hayata geçirdiğini duyurmuştu.

ABD, BM Güvenlik Konseyi'nin diğer üyelerinin anlaşmadan çekilen bir ülkenin söz konusu mekanizmayı hayata geçiremeyeceği itirazına rağmen, İran'a yönelik BM yaptırımlarını 19 Eylül'de tek taraflı uygulamaya başlamıştı.

WASHİNGTON: İRAN'LA GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın "İran'ın nükleer anlaşma (JCPOA) kapsamındaki taahhütlerini tam olarak yerine getirmesi halinde ABD'nin aynısını yapacağı ve İran ile görüşmelere başlamaya hazır olduğunu" açıklamasının ardından Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price konuyla ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Price, açıklamasında, "ABD, İran'ın nükleer programıyla ilgili atılacak diplomatik adımları müzakere etmek amacıyla P5+1 ülkeleri ile İran'ın yer alacağı bir toplantıya ilişkin Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisinden gelecek daveti kabul edecektir." ifadesini kullandı.

Telekonferansla basın mensuplarına Blinken'ın açıklamalarını değerlendiren ve adları açıklanmayan iki Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ise söz konusu davetin henüz gelmediğini, ancak yakın zamanda gelmesini beklediklerini kaydetti.

Yetkililerden biri, "İlk adım olarak AB tarafından organize edilecek toplantıya katılmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Ancak ondan sonrası İran'a kalmış, İran kendi tercihini yapacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Aynı yetkili, ABD'nin sırf anlaşmaya dönmüş olmak için "taviz vermeyeceğini", İran'ın orijinal JCPOA anlaşma koşullarına tamamen dönmesi halinde nükleer anlaşmayla ilgili iki ülkenin de ortak bir noktada buluşabileceğini belirtti.

Öne Çıkanlar