'ABD varlığı Ege’de adalara kadar yayılacak'

'ABD varlığı Ege’de adalara kadar yayılacak'
Ekathimerini yazarı Tom Ellis, Yunanistan ile Amerika arasında imzalanan Savunma Anlaşması’nı yorumladı.

ARTIGERÇEK- Ekathimerini yazarı Tom Ellis, Yunanistan ile Amerika arasında imzalanan Savunma Anlaşması’nı yorumladı. Anlaşmanın bağlayıcı olmadığını hatırlatan Ellis, "Blinken'in yaptığı açıklama kesinlikle değerlidir ve Ankara tarafından göz ardı edilemez" dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Perşembe günü Washington'da imzalayacağı ABD ile yapılan savunma anlaşması, ülkemizin savunma konumunu güçlendirmeye yönelik iyi tasarlanmış planı daha da güçlendiriyor.

ABD varlığının Yunanistan'ın daha fazla bölgesine, hatta potansiyel olarak belirli adalara kadar genişletilmesi ihtimali, Yunan tarafı için iyidir, ancak aynı zamanda Amerika'ya da daha fazla alternatif ve esneklik sağlıyor. Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon da bunu böyle görüyor.

Bu anlaşma aynı zamanda, üçüncü tarafları üzmemelidir, çünkü oldukça basit bir şekilde, mesele onlarla ilgili değildir ve daha da önemlisi onlara karşı değildir. Atina-Washington ortaklığının arkasındaki hedefler ve stratejik düşünce, tamamen savunma amaçlıdır.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in anlaşmaya eşlik edecek açıklaması bizim için önemli ve açıkçası memnuniyetle karşılıyoruz, ancak kendimizi kandırmayalım: Bu anlaşma bağlayıcı değil. Yunanistan'ın toprak bütünlüğünün ve egemenlik haklarının korunmasına, uluslararası hukuk ilkelerine ve Deniz Hukuku'na desteğe yapılan atıflar faydalıdır ve sembolik ağırlık taşır, ancak daha önce de sık sık söylediğimiz gibi, kimse bizim için savaşımıza girmeyecektir. .

Yunanistan'ın yaptığı, tıpkı birkaç gün önce Avrupa'nın en güçlüsü Fransa ile F-16 filosunun modernizasyonu için bir savunma anlaşması imzalayarak yaptığı gibi, dünyanın en büyük askeri gücüyle çok yönlü işbirliğini derinleştirmek ve F-16 filosunun modernize edilmesidir. İkincisi ile Rafale jetleri ve firkateynlerinin satın alınması.

Ancak, Yunanistan-Fransa anlaşmasında ana hatlarıyla belirtilen taahhütler ve Blinken'in yaptığı açıklama kesinlikle değerlidir ve Ankara tarafından göz ardı edilemez.

Öne Çıkanlar