ABD ve Yunanistan'dan enerji güvenliği konusunda ortak çalışma kararı

ABD ve Yunanistan'dan enerji güvenliği konusunda ortak çalışma kararı
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden'la görüştü. İki lider enerji güevenliği konusunda ortak çalışmayı istediklerini belirtti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden'la yaptığı başbaşa görüşmenin ardından akşam saatlerinde de Biden'ın kendisi onuruna verdiği resepsiyona katıldı. ABD Başkanı Joe Biden ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis davette birer konuşma yaparak değerlendirmelerde bulundu.

İki ülke arasındaki ilişkilerin kurulmasının 201. yılını kutlayan iki lider, ABD ve Yunanistan'ın önemli müttefikler olduğunu belirterek savunmadan iklim değişikliğine kadar birçok alanda ilişkilerin daha geliştirilmesinin önemini vurguladı.

İkilinin Oval Ofis'te gerçekleştirdiği basın toplantısında konuşan Miçotakis, "En yüksek seviyeye ulaştığına içtenlikle inandığım ilişkilerimizde bir durum değerlendirmesi yapmak için Amerika'da bulunuyorum" dedi. Bu açıklamayı "ben de" diyerek onaylayan Başkan Biden da kendileri için iki ülke arasındaki "ortaklığın bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştığını" ifade etti.

Amerika'nın Sesi'nde (VOA) yer alan habere göre Yunanistan Başbakanı Miçotakis'se konuşmasında Kıbrıs sorununa atıfta bulundu ve F-35 savaş uçağı almak istediklerini dile getirdi.

Miçotakis "Kıbrıs konusunda tüm etkinizi kullanın. BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde yeniden müzakerelere dönülmesi için etkinizi lütfen kullanın. Kıbrıs'ta iki devletli çözümü kimse kabul edemez ve etmeyecektir. Yunanistan, Balkanlar'da refah ve güvenliğin temel taşıdır. Silahlı kuvvetlerimize yatırım yapmaya devam edeceğiz ve toprak bütünlüğümüzün ihlal edilmesine müsade etmeyeceğiz. F-35 savaş uçaklarının yatırımlarına devam edeceğiz ve bu harika uçağı bu on yıl bitmeden Yunan Hava Kuvvetleri'ne kazandırmayı umuyoruz" dedi.

Enerji güvenliği konusuna da değinen Yunanistan Başbakanı, ABD ve Yunanistan'ın enerji güvenliği konusunda ortak çalışabilecekleri birçok alan olduğunu belirtirken bu sayede hem özellikle doğalgaz fiyatlarının düşürülmesinin mümkün olacağını hem de Rusya'ya olan bağlılığın azaltılabileceğini belirtti.

Siyaset bilimci, yazar Aydın Sezer de iki ülke arasında yapılan görüşmelerde konuşulan enerji konularına dair sosyal medya hesabında "ABD, Yunanistan'ı bölgesel bir enerji merkezi olarak büyüyen rolü için överek, Trans-Adriyatik Boru Hattı'nın tamamlanmasını ve 2022'de faaliyete geçecek olan Yunanistan Bulgaristan arasındaki bağlantıyı memnuniyetle karşılamış. Yunanistan, bölgesel enerji arzını çeşitlendirmek için  planlanan Yunanistan-Kuzey Makedonya Ara Bağlantısı ve Dedeağaç'taki Yüzer Depolama ve yeniden gazlaştırma tesisi gibi diğer bölgesel enerji projeleriyle ilgili gelişmeleri paylaşmış.
Taraflar ayrıca, Yunanistan, İsrail, Kıbrıs ve Mısır'ın doğal gaz keşiflerinin güney ve güneydoğu Avrupa için değerli bir çeşitlendirilmiş enerji kaynağı olarak önemine dikkat çekmiş" bilgilerini paylaştı.


 

Öne Çıkanlar