Bakan Gül: ABD'deki FETÖ soruşturması kara paradan

Bakan Gül: ABD'deki FETÖ soruşturması kara paradan
Abdulhamit Gül af tartışmalarıyla ilgili olarak da 'Belli suçlarla ilgili değerlendirilebilecek unsurlar var' açıklaması yaptı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği ve daha sonra TBMM'ye yasa teklifi olarak sunulan 'af yasası'na ilişkin denetimli serbestlik üzerinde durulacağı yönünde görüş bildirdi.  "Af anlamında mağdurlar var" diyen Bakan Gül, yasanın ne zaman çıkacağına dair bir açıklık getirmedi.

Medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, açıklamalarda bulundu. Gül, 'FETÖ' konusunda New York’ta açılan bir soruşturma kapsamında adli yardım talebinde bulunulduğunu ve ABD’den bu çerçevede bir heyetin Türkiye’ye geldiğini söyledi.  ABD'li heyetin Türkiye ziyareti ile ilgili yaptığı açıklamasında Gül, "Soruşturmanın gizli olduğunu belirtiyorlar. İki savcı geldi. Hem New York hem Washington’dan geldi. Delil niteliği önemli. Soruşturma bizimki gibi terör örgütü değil kara para gibi boyutuyla önemli. Sunulan belgeler, sorulara alınan cevaplar, deliller bir hukuk çerçevesinde daha farklı." dedi.

Hürriyet'ten Hande Fırat'ın haberine göre Abdulhamit Gül'ün açıklamalarının bir kısmı şöyle:

ABD’DEN GELEN HEYET

Soru: ABD’den gelen heyet, hem adliyede hem emniyette incelemelerde bulundu. 15 Temmuzun FETÖ tarafından yapıldığına dair ikna oldular mı, sürece ilişkin ne bekliyorsunuz?

Karşı taraf da bu konunun kamuoyonuda çok konuşulmaması konusunda hassasiyetlerini illetti. Verimli ve arzu edilir sonucu almak bizim için önemli. Onlar da bu konunun Türikye de ne kadar önemli olduğunu anladıklarını söylüyorlar. Bu hassasiyeti size ifade ediyorum.

NEWYORK SORUŞTURMA AÇIYOR

Newyork bölge savcılığında bir soruşturma açılıyor, bu soruşturma çerçevesinde Türkiye’den bazı bilgiler istendi. Biz zaten iletmiştik, darbe girişimi sonrası da ilettik. Onların bizden istediği bazı şeyler var. Digital delilleri görmek, tanıklara ulaşmak gibi bir talepleri oldu. Adli yardımlaşma kapsamında bir ülke talep ederse ülke yardımcı olabilir. Biz de bunu kabul ettik. ABD’ye sunduğumuz delil olarak hem isim hem içerik, bire bir dinleme görme isteklerini görünce isabetli bir talep olduğunu gördük. Yeni delillerle, imajlarını verdik.

SORUŞTURMA KARA PARADAN

Soru: Newyork’ta başlatılan soruşturmanın içeriği ne ?

Gizli onlarda, soruşturmanın gizli olduğunu belirtiyorlar. İki savcı geldi. Hem Newyork hem Washington’dan geldi. Delil niteliği önemli. Soruşturam bizimki gibi terör örgütü değil kara para gibi boyutuyla önemli. Sunulan belgeler, sorulara alınan cevaplar, deliller bir hukuk çerçevesinde daha farklı.

Soru: Cumhurbaşkanına yönelik suikast ile ilgili bilgi istendi mi, yani 15 temmuz gecesi ya da siz verdiniz mi?

O kişilerle ilgili tüm dosya ve bilgiler verildi. Soruşturmanın farklı gelişmelere gebe olacağını düşünüyorum. Burada söyleyeceğim her şey önemli. Bazı lobileri harekete geçirir. Türkiye’de bir adil yargılama yapıldığı, deliller üzerinden sonuca gidildiğini göstermesi açısından önemlidir. Türkiye’ye büyük bir saldırı oldu, büyük bir terör örgütü. Açtık, buyrun bakın, şeffaf bir hukuk sistemi. Gelin her sorunuzu yanıtlayalım.

İADE SÜRECİ FARKLI

Soru: Fethullah Gülen soruşturma neticesinde ABD Gülen’i iade eder mi?

Soruşturma farklı, iade süreci farklı. Ancak bu soruşturma o süreci de etkileyecektir.

Soru: Kemal Batmaz’ı kendi soruşturmaları çerçevesinde de mi dinlediler? ABD bu örgütün kriminal olduğunu fark etti mi?

Sonuçlanmış bir soruşturma yok. Biz ıslak imzayı görmeden kesin konuşmayız. Bitmiş varılmış bir süreç olmadan, söylememiz erken. Soruşturmanın adı, amacına bakıldığında çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yaralanmadan gitmeli. Türkiye olarak biz istenileni verdik, sonrasında süreci takip etmek lazım.

Soru: Yani kendi soruşturmaları var. Bizdeki bazı isimleri de soruşturmaları çerçevesinde mi dinlediler? Darbe davası için gelmediler mi?

Dinlediklerine bakıldığında alıp çevirip götürdüklerini düşünürsek yorumlayabilirsiniz. Soruşturmayı bakalım nasıl isimlendirecekler.

Soru: İade talebimiz?

İade ile ilgili gerekçelerimiz farklı. Kendi soruşturmaları farklı. İade gerekçemiz farklı. Yani soruşturmaları farklı, iade gerekçelerimiz ayır bir bağlamda ele alınmalı. O ona engel değil. İade işlerinin siyasi boyutu da oluyor maalesef. Biz hukuki bakıyoruz. İade edilmesini bekliyoruz. Onlar kendi soruşturmaları için geldi, biz de kendi davamızı koyuyoruz.

SAVCININ 12 SAAT ADLİYEDE KALMASI DEĞERLİ

Soru: ABD ciddi ise ellerinde delil varsa, kendi soruşturmaları çerçevesinde en azından tutuklama vb olur mu sizce?

Soruşturma devam ettiği, onların da kendi boyutuyla gizli olduğu için açıklanan bir durum yok. Bunlar dava açılırsa alenileşirse görülür. Şu anda çok sıcak. Türkiye’den ayrılacaklar. Bizim de atacağımız adımlar, yapacağımız süreçler var. Bir savcısının gelip sorular sorması, 12 saat adliyede kalması değerli bir durum. Ama çok ihtiyatlı da olmak istiyorum. Şu ana kadar hiçbir olumlu adım olmadı çünkü bizim adımlarımıza rağmen. Şu an elimizden gelen desteği verip, ABD’nin de görmesi önemli. Elimiz çok güçlü, sözleşme gereği iade etme zorunluluğu var. Bunu bekliyoruz.

Soru: Onların listesinde olmayıp, bizim ‘şunu da dinlesiniz iyi olur’ dediğimiz kimse var mı? Ellerinde liste ile mi geldiler ?

O isimleri onlar çok bilmezler. Onların bulacağı şey değil. Yargı makamları ve sunulan şeyler üzerinden hakikaten öyle mi, o isimler de darbe yapan, yardım eden isimler. Oradan buraya savcının gelmesi çok önemli. İhtiyatli, süreci sonuna kadar görmek lazım.

Soru: Bunların elinde bir liste mi vardı? Onlar bilerek mi geldiler? Biz bu soruşturma için şunları dinleyin dedik mi? Gizli tanıkları biz mi söyledik?

Siz kulak kesiliyorsanız bir şey anlatırsınız. Kulak kesilme var, anlatma var. Bilgi ve belgelerle besleniyor beslenecektir.

Soru: ABD’deki yargılamada Hakan Atilla’nın durumu nedir?

Orada da somut bir adım olduğunda konuşalım. Oradaki yargılamalara ilişkin Türkiye’nin itirazları olduğu, tüm suçlamaları reddediğimiz bir süreç yaşandı. Hakan Atilla’nın da müracaatları var. Gelişme olunca paylaşırız. 

TAMAMEN TEMİZLENDİ DİYEMEYİZ

Soru: Adli ve İdari yargıda FETÖ sonrası temizlenme oldu, ama hala FETÖ'cü kadro var mı? MHP‘nin af teklifi ne oldu?

FETÖ çok kripto bir örgüt. Hakim savcı, polis ve asker bunların en kripto hem de ölümüne, ayrıca hassas çalıştıkları bir yapı. Davayı, kira davasını kaybeden bile bu FETÖ’cü diye geliyor. Emin olmak için tüm belgeler bilgiler değerlendiriliyor. Nokta koyduk, ‘tamamen temizlendi’ diye de hiçbir kurum için diyemeyiz. Titizlik var. Somut delillerle çalışılıyor. Kesinleştikçe kurumun gündemine gelir.

AF DEĞİL AMA...

MHP’nin teklifi ile ilgili cumhurbaşkanımız da açıklama yaptı. Türkiye’de ceza adaleti anlamında bazı suçlar var ki hiç içeriye girmiyor. Adam hırsızlık yapıyor girmiyor, öbürü de infaz süresi çok kısa. Bazısı çok yatıyor, bazısı yatmıyor mu? Şu anda arkadaşlar bununla ilgili çalışıyor. Cezaevinde hangi suçlardan hangi tarihlerde ne etkisi olmuş fotoğrafını çekmeye çalışıyoruz. Bir af değil ama bir fotoğraf. İnfaz sistemi hassas bir konu. Yakın zamanda muhtemelen tüm siyasi partilerle başta MHP ile de oturulur, bunlar masaya konabilir. Amaç suçun önlenmesini sağlamak.

Soru: MHP'nin teklifini okudunuz mu, destek verdiğiniz unsurlar var mı?

Denetimli serbestlik anlamında belli suçlarla ilgili değerlendirilebilecek unsurlar var. Af değil ama. Bu konu partiler üstü bir konu. Hepimizin dramı. Hepimizin ortak sorunu. Siyasetten uzak kalıcı bir şekilde konuşmak lazım. İhtiyaca göre revize edilmeli. Partiye de genel bir sunum yaptık. O çerçevede.

Soru: Siz taraftar değil misiniz kişisel olarak?

Af anlamında mağdurlar var. Toplumun ihtiyaçlarına göre.

Soru: Ne kadar suçluyu kapsar?

Söylemek erken.

Soru: Ne zaman çıkar?

Birkaç aya daha sağlıklı bir şekilde siyasi partilerin kafa yoracağı bir çalışma yapıyoruz. Hassas bir çalışma. Takvimle ilgili bir şey henüz çıkmadı.

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ:

Öne Çıkanlar