AKP'de kavga büyüyor: Abdulhamit Gül'den Süleyman Soylu'ya 'hukuk' yanıtı

AKP'de kavga büyüyor: Abdulhamit Gül'den Süleyman Soylu'ya 'hukuk' yanıtı
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, isim vermeden bir süredir gerginlik yaşadığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu eleştirdi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı Sempozyumu"nun açılışında konuştu.

Metruk binaların yıkılması için mahkeme kararını beklemeye gerek olmadığını söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya isim vermeden yanıt veren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Bizim rehberimiz hukuktur, bizim rotamız hukuktur, bizim kılavuzumuz hukuktur. Biz yapalım hukuk arkadan gelsin değil hukuk önden yürüsün biz ona göre kendimizi ayarlayalım anlayışıdır hukuk devleti" dedi.

Bakan Gül, "Değerli arkadaşlar bizim rehberimiz hukuktur, bizim rotamız hukuktur, bizim kılavuzumuz hukuktur. 'Biz yapalım, hukuk arkadan gelsin' değil, 'Hukuk önden yürüsün, biz ona göre kendimizi ayarlayalım' anlayışıdır hukuk devleti" dedi.

Gül, bu sözlerle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya gönderme yaptı.

SOYLU NE DEMİŞTİ?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, muhtarlara yönelik yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı:

"110 bin metruk bina vardı, biz bunun 75 binden fazlasını yıktık. 15 binini de restore ettik. Geçen gün vilayetlere gidiyorum; Diyarbakır, Adana ve İstanbul da dahil olmak üzere, muhtarlarımız diyor ki ‘Efendim şurada metruk bina var burada metruk bina var. Ama mahkeme kararı var yıkamıyoruz.’ Ya arkadaş sen gece yık, mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin. Çünkü o bina orada durdukça orada uyuşturucu kullanılıyor. Vatandaş geliyor diyor ki muhtara "Bu binayı ne yapacaksın." Muhtar "mahkeme kararı var yıkamayız" diyor. Ben de diyorum ki gece yarısı dozer gelsin yıksın kim yıktı biz nereden bilelim ya!"

İKİ BAKAN ARASINDAKİ GERGİNLİK NASIL BAŞLADI?

İki bakan arasındaki gerilim, Soylu'nun annesine küfür eden bir kişinin adli kontrol şartıyla bırakılmasıyla geçtiğimiz 20 Ocak'ta başladı.

Soylu, kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımda "45 gündür anam hastanede. Annemle fotoğrafımın altına küfreden alçak mahkemeye çıkıyor ve adli kontrolle serbest. Ne yapmalıyım? Bakan olsam ne yazar? Millet, devlet işleriyle boğuşurken anasının namusuna sahip çıkamamak ne ifade eder? Tweetimle yeniden alınırsa da provokasyon sayacağım" tepkisini gösterdi.

Soylu'nun paylaşımından bir gün sonra  Abdulhamit Gül, Ankara Hakimevi'nde düzenlenen '5. Yılında İstinaf Mahkemeleri Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. 

GÜL'DEN 'KİMSE YARGIYA PARMAK SALLAYAMAZ' YANITI

Gül, burada yaptığı açıklamada "Klavye başına geçip sosyal medyada bana her gün tutuklama siparişi verenlere sesleniyorum. Bu işleyişi beğenmeyen gider itiraz hakkını kullanır ama yargıya parmak sallayamaz" diyerek 'hukuk devleti' vurgusu yaptı.

Hakaret suçlarını da içeren 2 yıla kadar ceza öngörülen suçlarda tutuklama olmadığını söyledi ve ekledi:

"Yargıyı kanunları uyguladığı için suçlamak, eleştirmek insaflıca değildir. Yargı kimsenin sıfatına bakmaz, kanun önünde herkes eşittir. Yüce Meclis kişiye, olaya özgü kanun çıkarmıyor. İster yürütmede, ister yargıda görev üstlenmiş olalım, hepimiz yasa tenfiz memurlarıyız."

O dönem Abdulhamit Gül'ün bu açıklaması, Süleyman Soylu'ya yanıt olarak yorumlandı.

Öne Çıkanlar