Acil ameliyat olması gereken maden işçisi istifaya mı zorlandı?

Acil ameliyat olması gereken maden işçisi istifaya mı zorlandı?
Hastalığı nedeniyle ameliyat olması gerektiğini söyleyen işçiye istifa etmemesi durumunda Kod 29'la işten çıkarılacağı söylendi.

Aydın’ın Çine ilçesinde Esan Madencilik ismindeki işletmede çalışan maden işçisi Onur Kılınç hastalığından dolayı istifa etmeye zorlandığını söyledi.

Kılınç, iş yerindeki bir tartışmanın ardından kulağındaki işitme kaybının fark edilmesi üzerine beyin felci tehlikesi nedeniyle ameliyat edilmesi gerektiğini öğrendi. Şirket yönetimine durumu bildirmesinin üzerine ise işten çıkarmak yasak olduğu için istifaya zorlanmış. Kod 29’la işten çıkarılma kaygısı yaşayan işçi istifa etmek zorunda kaldığını ifade etti.

Evrensel’den Doğukan Doğan’ın haberine göre işe başlayalı 1,5 ay olan Kılınç, "İltihap içeride çürüme yapmış ve çürüme beynime sıçramak üzere. Beyinle hasarlı doku arasında incecik bir tabaka var sadece. Kemiklerim erimiş durumda. Doktor hemen ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Yani hastalığım epey ilerlemiş durumda" dedi.

Kulağında yüzde 70 işitme kaybı olduğunu söyleyen Kılınç, "İşyerine gittim, işyeri hekimi ve insan kaynakları müdürü ile görüştüm. Görüşme sırasında bana ‘Şimdi olay farklı bir boyuta geldi. Her şey bir tartışma ile başladı fakat artık ameliyat olman gerekiyor. Bir buçuk aydır çalışıyorsun ama zaten on gündür raporlusun ve bu ameliyat süreciyle birlikte iyice uzayacak. Bu süreçte seni çalıştırmamız çok zor. Bu yüzden yollarımızı ayırmamız gerekiyor. Buna kendin onay verebilir misin?’ dedi. Yani istifa et dedi açık açık. Ben ‘İstifayı yazmasam olmaz mı’ dedim. ‘Olmaz’ dediler. ‘İstifanı yaz, imzala, sonra tedavini ol ve tekrar gel. Yoksa biz de seni çıkarırız, fakat bir daha bir yerde iş bulamazsın’ dediler. Yani açık açık Kod-29 ile tehdit edildim" ifadelerini kullandı.

‘HASTALIĞA MI YOKSA İŞSİZ KALDIĞIMA MI ÜZÜLEYİM?’

İstifa dilekçesini imzaladığını fakat hâlâ raporlu gözüktüğü için işleme konulmadığını aktaran Kılıç, "Benim asıl mesleğim fırıncılık fakat iş yok güç yok. Ben de mecburen madene girmek zorunda kaldım. İşe girmeden önce sağlık raporu istiyorlar bizden. Akciğer filmi vs. gibi şeyler... Hepsinin temiz olduğu söylendi bana ve öyle madene başladım fakat işyerinde işyeri hekimi ve insan kaynakları müdürü ile görüştüğüm sırada hekim, işe girmeden önce çekilen akciğer filmime tekrar baktığını ve ciğerimde bir leke gördüğünü söyledi. Bir buçuk ay önce görülmeyen, temiz raporu verilen filmde şimdi leke görünüyor. Yani bir de silikozis tehlikesi çıktı başıma. Ben ne yapayım şimdi? Kafamın içindeki hastalığa mı üzüleyim, silikozis tehlikesine mi üzüleyim, bu zor durumda işyerinden kapı dışarı edilmeme mi üzüleyim? Sosyal güvencem bitti ameliyat parasını nasıl bulacağım? Ne yapacağımı hiç bilmiyorum" dedi.

Esan Madencilik ise iddiaları kabul etmeyerek, Kılıç’ın rahatsızlığından dolayı kendisinin istifa ettiğini söyledi.

Öne Çıkanlar