Açlık grevinde olan tutuklu yakınları: Bu çığlığı duyun

Açlık grevinde olan tutuklu yakınları: Bu çığlığı duyun
Tutukluların yakınları, yaptıkları telefon görüşmeleri sonucu tutukluların maruz kaldığı hak ihlallerine karşı açlık grevine başladıklarını belirtti.

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine karşı tutuklular, kimi cezaevlerinde açlık grevi eylemi başlattı. İstanbul’un Maltepe ilçesinde 2010’da gözaltına alınıp "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklanan ve Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde tutulan Engin Bulut, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, yaşadıkları hak ihlallerini anlattı. Sevkini istediği Tekirdağ F Tipi Cezaevi yerine 5 Ocak’ta Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Bulut, söz konusu cezaevi yönetiminin kötü uygulamalarına karşı 13 Ocak’ta süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladığını duyurdu. Mardin'in Nusaybin ilçesinde 2016 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında gözaltına alınan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Tufan İlbaş, bulunduğu Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde açlık grevinde olduğunu duyurdu.

 ‘YAŞADIĞI BASKI VE İHLALLERE KARŞI AÇLIK GREVİNDE’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Engin Bulut’un kardeşi Pınar Bulut, ağabeyiyle 22 Ocak’ta yaptığı telefon görüşmesinde yaşananları anlattı. Bulut, "Gardiyanlar, ‘seni kardeşine yakın bir cezaevine götüreceğiz’ diyerek, dalga geçer gibi Adana Kürkçüler Cezaevi’ne götürmüşler. Cezaevine ilk girişte çıplak aramak yapmak istiyorlar. Ardından yaşadığı baskı ve ihlallere karşı bana açlık grevinde olduğunu söyledi" dedi.

‘HERKES BU HUKUKSUZLUĞU GÖRSÜN’

Bulut, ağabeyinin tutukluların aileleri ve yakınlarından uzak yerlere zorunlu sevk edilmeleri, görüşlerin 10 dakikaya indirilmesine karşı ve talep ettiği cezaevine sevk edilmesi için 13 Ocak tarihinden beri açlık grevinde olduğunu belirtti. Ağabeyinin ihlallerin devam etmesi halinde ölüm orucuna başlayacağını söylediğini aktaran Bulut, "Sadece sesini duymak yetmiyor, görmek istiyorum. Ekonomik zorluklardan dolayı gidip göremiyorum da. Yaşananlar içeride onlara dışarıda bize zulüm yapmaktır. Bu duruma karşı herkesin bir şeyler yapması gerekiyor. Herkes bu hukuksuzluğu görsün. Tutsaklar ölüm orucuna başlarsa bunun geri dönüşü olmaz" uyarısında bulundu.

 ‘OĞLUMUN CAN GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞELİYİM’

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 2016 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında gözaltına alınan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Tufan İlbaş, bulunduğu Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde açlık grevinde olduğunu duyurdu. Annesi Nesibe İlbaş, 16 Ocak'ta yaptığı telefon görüşmesinde oğlunun maruz kaldığı baskılar ve ihlallerden dolayı 5 arkadaşıyla birlikte açlık grevine başladığı bilgisini paylaşarak, "Greve başladığını söylediği an telefon kapandı. İkinci kez aradı, telefonun neden kesildiğini sorduğumda ‘buradan kapatıyorlar’ dedi. Sonra telefonu kapatmasınlar diye normal konuştuk. Görüşmemizin bitimine son saniyeler kala ‘anne işkence var, hak ihlalleri var, avukat gönder’ dedi ve telefon kapandı. Ben çok korktum, fenalık geçirdim. Oğlumun can güvenliğinden endişeliyim" diye konuştu.

 Tutuklulara işkence yapıldığını söyleyen İlbaş, bir an önce ihlallerin son bulmasını ve her kesimin cezaevlerine ses olması gerektiğini söyledi. 

 

Öne Çıkanlar