Açlık grevindeki tutuklularla görüşen ÖHD’li Ece: Talepler karşılanmalı

Açlık grevindeki tutuklularla görüşen ÖHD’li Ece: Talepler karşılanmalı
Tutuklular, cezaevi idaresi tarafından hakları ihlal edildiği için açlık grevine başladığını söyleyen ÖHD’li Ece, ‘Tutukluların talepleri karşılasın ve grevi sonlandırsın’ dedi.

Tekirdağ Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine karşı 13 gündür açlık grevinde olan tutuklularla görüşen Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi üyesi Vedat Ece, "Tutuklular, cezaevi idaresi tarafından hakları ihlal edildiği için açlık grevine başladı. Tutukluların bir bir taleplerini dinledik. Tutuklular yaşam, sağlık ve yasal haklarını istiyor" ifadelerini kullandı. ÖHD olarak tutukluların bir parmağının dahi incinmesini istemediklerini belirten Ece, "Cezaevi müdürü 'Bu talepler kabul edilemez talepler değil. Talepler yasaldır. İşkence veya kötüm muamele iddiaları varsa, savcılığa başvurabilirler’ dediğini belirtti.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 13 tutuklu günlerdir açlık grevi eylemini sürdürüyor. 19 Aralık 2021’de tutuklu Vedat Erkmen’in yalnız kaldığı koğuşta yaşamını yitirmesi sonrası, 17 Ocak tarihinde 5 tutuklu can güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle ve yaşanan hak ihlallerinin son bulması talebiyle açlık grevi eylemi başlattı. 13 tutuklunun 11’i süresiz dönüşümsüz açlık grevine girerken, 2 tutuklu ise 10 günlük süreli açlık grevine girdi. 17 Ocak tarihinde süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayan Ahmet Arif Yöyler, Habip Güler, Tufan İlbaş, Hüseyin Karadaş ve Süleyman Ucakan’ın eylemi 43’üncü gününe girdi.  Aynı taleplerle 1 Şubat tarihinde süresiz dönüşümsüz açlık grevine katılan Şahabettin Öğüt, İlyas Yorğun, Ahmet Altay ise 28 gündür açlık grevi eylemini sürdürüyor. 16 Şubat tarihinde süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan Ahmet Osman, Kutbettin Onur, Yunus Konak’ın ise 13’üncü gününe girdi.

 Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi avukatları Vedat Ece ve Eda Önal cezaevinde tutuklularla ve cezaevi müdürüyle görüşme yaptı. Ece, açlık grevinde olan tutuklulara ve cezaevi yönetimiyle yaptıkları görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'TUTUKLULAR HAK İHLALLERİNE KARŞI AÇLIK GREVİNE BAŞLADI’

Tutuklu ve cezaevi yönetimiyle görüştüklerini belirten Vedat Ece, tutukluların yaşadıkları sorunları kendileriyle paylaştığını söyledi. Ece, "Tutuklular, cezaevi idaresi tarafından hakları ihlal edildiği için açlık grevine başladı. Tutukluların bir bir taleplerini dinledik. Tutuklular yaşam, sağlık ve yasal haklarını istiyor. Tutuklular, cezaevinde işkenceye, şiddete, saldırıya, tacize ve zulme son verilmesini istiyor" dedi.

‘TUTUKLULAR İÇİN GEREKLİ ADIMLAR ATILMALIDIR’

ÖHD olarak tutukluların bir parmağının dahi incinmesini istemediklerini belirten Ece, "Cezaevi yönetimi ile görüştük. Açlık grevinde olan tutukluların tüm taleplerini cezaevi yönetimine bildirmedik. Cezaevi müdürü bizi dinledi. Müdür, 'Tüm tutuklularla görüşemeyiz. Kimin sorunu varsa onunla konuşuruz’ dedi. Cezaevi müdürü kendisi de tutukluların hakları konusunda haklı olduğunu söyledi. Müdür, 'Bu talepler kabul edilemez talepler değil. Talepler yasaldır. İşkence veya kötüm muamele iddiaları varsa, savcılığa başvurabilirler’ dedi. Tutuklular için gerekli adımlar atılmalıdır" diye belirtti.

‘SAMİMİLERSE ADIM ATSINLAR’

Ece, tutukluların Vedat Erkmen'in ölümünü, Yasin Eneç'e işkence, yapılan baskı ve işkenceleri yetkililere bildirdiğini ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Ece, "Vedat Erkmen'in ölümü, Yasin Eneç ve diğer tutuklular üzerindeki baskılara ilişkin daha önce de cezaevi müdürüyle görüşmüştük, ancak sorunların çözümü konusunda hiçbir adım atılmadı. Müdür, eğer sözlerinin arkasında ise insan hakları ihlalleri, yaşanan kanunsuzluklar ve baskılara ilişkin tutuklularla görüşsün. Tutukluların talepleri karşılasın ve grevi sonlandırsın. Tutukluların sağlığı bozulmadan müdür ve yetkililer gerekli adımları atması gerekiyor. Artık hiçbir cezaevinde işkence, ölüm, tehdit, taciz olmasın. Eğer samimilerse de adım atsınlar" dedi.

Öne Çıkanlar