‘FETÖ’ davalarında yargılananlara devletin ödediği tazminat soruldu: Sayısız mağduriyet var

‘FETÖ’ davalarında yargılananlara devletin ödediği tazminat soruldu: Sayısız mağduriyet var
‘FETÖ’ kontrolündeki yargının, yürüttüğü çeşitli yargılamalarla sayısız mağduriyete neden olduğunu hatırlatan CHP’li Emre, Adalet Bakanlığı’na devletin zararını sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e, "FETÖ mensubu hakim ve savcıların yargıda etkin olduğu dönemde yürütülen soruşturma ve yargılamalarda daha sonra haksız yere mahkumiyet çektiği ortaya çıkan kişilerin açtığı davalarda devletin ödemek zorunda kaldığı tazminat miktarı kaç liradır? Bu tazminatlar, asıl sorumlular olan FETÖ’nün hâkim ve savcılarına rücu ettirilmiş midir" diye sordu.

CHP’li Zeynel Emre, Bakan Gül’ün yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, ‘FETÖ’ davalarında yargılanmış hakim ve savcıların yürüttüğü yargılama süreçlerinde haksızlığa uğrayanlara ödenmek zorunda kalınan tazminatları gündeme getirdi.

CHP'li Zeynel Emre

‘FETÖ KONTROLÜNDEKİ YARGI SAYISIZ MAĞDURİYETE NEDEN OLDU’

"FETÖ kontrolündeki yargının, başta Balyoz ve Ergenekon adı altında yürüttüğü çeşitli yargılamalarla sayısız mağduriyete neden olduğu bilinmektedir. Bu örgüt üyelerinin Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını hedef alarak yıllarca haksız ve hukuksuz şekilde cezaevlerinde tutmaları, hala hafızalarımızda canlıdır. Günümüzde de siyasi iktidarın bizzat yönlendirdiği kanaatinin hakim olduğu çeşitli siyasi yargılamalar da gündemdeki yerini korumakta" ifadelerini kullanan Emre, soru önergesinde şunları kaydetti:

"Yargının siyasallaşması sorunu belli davalar kapsamında tartışılmakla sınırlı kalsa da yargıda neden olduğu dejenerasyon, her geçen gün yenileri eklenen adaletsizliği derinleştiren mahkeme kararlarından daha iyi anlaşılmakta. Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, 10 Ocak 2022 tarihinde AYM ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Anayasal Bir Güvence Olarak Silahların Eşitliği İlkesi’ başlıklı panelde yaptığı konuşmada, adil yargılama hakkı kapsamında ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çekerek, ‘Yargılamanın makul sürede sonuçlanmasında silahların eşitliği ve çekişmeli yargılama ilkesi kadar adil yargılama hakkının tüm unsurlarıyla korunması, hukuk devletinin olmazsa olmaz gerekleridir. Bu noktada bireysel başvuru istatistiklerinin endişe verici olduğunu ifade etmek isterim. Bireysel başvurunun uygulamaya başlandığı 23 Eylül 2012 tarihinden itibaren yapılan başvuruların büyük bir kısmı adil yargılanma hakkına erişmek içindir. Mahkememize 2021'de 66 bin 121 başvuru yapıldı. Ve bu başvuruların yüzde 73'ünden fazlası adil yargılanma hakkı için. Başka bir ifadeyle geçen yıl mahkememize yapılan başvuruların yaklaşık dörtte üçü, adil yargılanma hakkına ilişkin şikâyetleri kapsamaktadır. Adil yargılanma hakkının korunmadığı, ihlallerin önlenemediği bir ülkede hukuk devletinin tüm kurallarıyla korunması da mümkün değildir" demiştir."

‘TAZMİNATLAR, ‘FETÖ’NÜN HAKİM VE SAVCILARINA RÜCU ETTİRİLDİ Mİ?’

CHP’li Emre önergenin devamında Adalet Bakanı Gül’e şu soruları yöneltti:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru hakkının tanımasından itibaren Türkiye’den yapılan başvurusu sayısı kaçtır ve bunların yıllara göre dağılımı nedir? Başvurulardan kaçı adil yargılanma hakkının ihlaline ilişkindir ve kaçında Türkiye tazminat ödemeye mahkûm edilmiştir?

‘FETÖ’ mensubu hakim ve savcıların yargıda etkin olduğu dönemde, Balyoz ve Ergenekon’nun yanı sıra çeşitli isimler altında yürütülen soruşturma ve yargılamalarda daha sonra haksız yere mahkumiyet çektiği ortaya çıkan kişilerin açtığı davalarda, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 141’inci maddesi uyarınca devletin ödemek zorunda kaldığı tazminat miktarı kaç liradır? Bu tazminatlar, asıl sorumlular olan ‘FETÖ’nün hâkim ve savcılarına rücu ettirilmiş midir?

Ödenen tazminatlarla ilgili Maliye Bakanlığı’na rücu davası açılması için kaç dosya gönderilmiştir? Hangi hâkim ve savcılarla ilgili parasal olarak ne miktarda rücu davası açılması talep edilmiştir? Yurt dışına kaçan savcı ve hâkimlerle ilgili rücu davası açılması istenmiş midir? Bu kişilerle ilgili rücu işlemi yapılmamışsa gerekçesi nedir?

Ödenen tazminatları karşılığında sorumlu olan hâkim ve savcılardan tahsil edilen tutar nedir?

Sulh ceza mahkemelerinin iş ve işlemleriyle ilgili devlet aleyhine kaç tazminat dava açılmıştır? Sonuçlanan davalarda devlet ne kadar tazminat ödemeye mahkûm olmuştur? Tazminatların rücu edildiği sulh ceza hâkimi ya da savcısı sayısı kaçtır?" (ANKA)

Öne Çıkanlar