Adalet Kaya: Kadın mücadelesine dönük yargı tacizi boyutuna varan saldırılar var

Adalet Kaya: Kadın mücadelesine dönük yargı tacizi boyutuna varan saldırılar var
Diyarbakır’da 22 kadının gözaltına alınmasına tepkiler var. Rosa Kadın Derneği Adalet Kaya, derneklerine yönelik baskıların sistematik devlet şiddeti olduğunu söyledi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Diyarbakır güne ev baskınları ve gözaltılarla başladı. Sabah erken saatlerinde Diyarbakır Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Rosa Kadın Derneği ve birçok adrese baskın düzenleyen polis, aralarında gazeteci, siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu 22 kadını gözaltına aldı.  Gözaltına alınanların emniyetteki işlemleri sürüyor.

KAYA: DERNEĞİMİZE DÖNÜK YARGI TACİZİNE VARAN SALDIRILAR VAR

Polisin baskın düzenleyerek çok sayıda üyesini gözaltına aldığı Rosa Kadın Derneği üyeleri, derneklerine yönelik gerçekleşen baskın ve üyelerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Gözaltılara ilişkin Rosa Kadın Derneği yöneticileri basın açıklaması yaptı. Kadın örgütleri temsilcilerinin de katıldığı açıklamada konuşan Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, ev baskınları ve gözaltıları "Yargı tacizi" olarak nitelendirdi. Derneklerine yönelik baskıların geçen yıl 22 Mayıs’tan bu yana sürdüğünü ifade eden Kaya, "Bu gün yine kadın mücadelesine yönelik saldırılarla uyandık. Derneğimiz bu gün sabah saat altı civarında güvenlik kuvvetleri tarafından basıldı. Birçok kadın arkadaşımızın evine baskın yapıldı. Geçen sene 22 Mayıs’tan beri hem derneğimize, hem de Diyarbakır’da yürütülen kadın mücadelesine dönük yargı tacizi boyutuna varan saldırılar var" dedi. Kaya, bu saldırılar karşısında geri adım atmayacaklarını söyledi.

‘KADIN KIRIMINA KARŞI MÜCADELE VERİYORUZ’

Rosa Kadın Derneği olarak kadın kırımına karşı mücadele ettiklerini ifade eden Kaya, şunları söyledi: "Biz Rosa Kadın Derneği olarak, kadın cinayetlerinin artık kadın kırımına, kadın kırımı boyutuna ulaştığının, ulaşmasına karşı bir mücadele yürütüyoruz. Yürüttüğümüz bu mücadele, gerçekleşen taciz, tecavüz, erken yaşta zorla evlendirmeye karşı, İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme karşı, nafaka hakkının gasp edilmesine karşı, TCK 103’ün infaz düzenlemesi içerisinde getirilmesine karşı bir takım eylem ve etkinlikler yaptık.   Bunların hepsi şu anda yargılandığımız dosyaların içerisinde var. Yürüttüğümüz bütün çalışmalar tamamen bu kapsamdadır. Bu gün gözaltına alınan arkadaşların birçoğu bu kapsamda, bu tür eylem etkinlikler kapsamında alındılar. Derneğimiz tamamen bu saldırılarla illegalize edilmeye çalışıyor. Yargı tacizi karşısında öfkeliyiz."

AVUKAT İPEK: DOSYAYA GİZLİLİK KARARI GETİRİLDİ

Kaya’nın ardından söz alan Avukat Elif Tirenç İpek, gözaltıların 2020’de başlatılan bir soruşturma kapsamında gerçekleştiğini belirtti. Yapılan baskın ile ilgili avukatlar ve dernek yöneticilerine bilgi verilmediğini belirten İpek, avukatlara arama kararının gösterilmediğini söyledi. Dosyaya gizlilik kararı getirildiği için soruşturma gerekçesinin öğrenemediklerini ifade eden İpek, "Rosa Kadın Derneği olarak 8 Nisan’da bir denetime tabi tutulacaktık, buna dair bir hazırlığımız vardı, ancak evrakların tamamına el konuldu. Bu şekliyle nasıl bir denetim yapılacak? Aramanın sonunda tutanak örneği verilmedi. Savcının talimatından sonra arama tutanağının sadece fotoğrafını çekebildik. Aramaya katılmak isteyen avukat arkadaşlara yönelik GBT sorgulaması yapılmak istendi. İzin vermedik ama bu yapılmak istendi. Bunun geçen sene başlatılan süreçten bağımsız olmadığını söyleyebiliriz" dedi.

MKGP’DEN BERİTAN CANÖZER’İN GÖZALTILTINA ALINAMSINA TEPKİ

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) yazılı bir açıklama yaprak gözaltılara tepki gösterdi.  "Eril zihniyete karşı kadının kalemi gerçekleri yazmaya devam ediyor" başlığı ile yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Bu sabah saatlerinde Diyarbakır’da farklı alanlarda çalışma yürüten 20’yi aşkın kadın ile birlikte Jin News muhabiri ve platform üyemiz Beritan Canözer’in gözaltına alınması da bunun son örneği olmuştur. Haberciliğiyle, gazeteciliğiyle özgür basın geleneğinin ve kadın haberciliğinin sürdürücülerinden biri olan Beritan, tam da bu sebeple hedef haline geldi.

‘ERİL ZİHNİYETİ, ERİL YARGIYI, ERİL İKTİDARI TEŞHİR ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Henüz 2 Nisan’da Van’da 4 arkadaşımız tahliye edilmişken, üzerinden 2 gün dahi geçmeden bir başka arkadaşımız gözaltına alındı. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu olarak bu saldırılara yanıtımız, eril zihniyeti, eril yargıyı, eril iktidarı daha fazla teşhir etmek olacaktır. Baskılar bize geri adım attıramayacak, aksine haklılığımızı daha da pekiştirmektedir. Bu temelde başta gözaltında tutulan arkadaşımız Beritan Canözer olmak üzere, mücadeleleri gerekçe edilerek gözaltına alınan tüm kadınların derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtiyoruz."

Öne Çıkanlar