Adana'nın afet bölgesi ilan edilmesi için kanun teklifi

Adana'nın afet bölgesi ilan edilmesi için kanun teklifi
Hava şartlarının etkilediği narenciye üretimi için HDP milletvekilleri kanun teklifi hazırladı.

HDP Adana Milleetvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz, kentte hava şartları nedeniyle narenciye üretiminde zarar olduğu gerekçesiyle kanun teklifi hazırladı.

Kent ve çevresinin Afet Bölgesi ilan edilmesi için verilen teklifte 15-24 Mayıs yaşanan poyraz ve ardından gelen çöl sıcağı ve fırtınanın meyvelerin yüzde 95'ine zarar verdiği belirtildi.

Çiftçilerin bu nedenle ürün alamadıklarını ifade eden HDP'li milletvekilleri borçlarını ödeyemeyecekleri ve yeni sezon için bakım masraflarını karşılayamayacaklarını kaydetti.

TARSİM'in poyrazı sigorta kapsamına almadığı için destek vermediğinin altını çizen teklifte, "Türkiye'de narenciye üretiminin üçte birinden fazlasının yapıldığı Adana’da yaşanan bu afetten dolayı yüzde 80-90’a varabilecek ürün kaybı beklenmektedir. Yaşanacak ürün kaybından dolayı yurt dışına narenciye ihracatı yapılamaması hem Adana ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine zarar verecektir. Tüm bunlara ek olarak Ağustos ayından başlayarak Nisan ayına kadar süren, 9 ay boyunca kesintisiz yapılan narenciye hasadında çalışan işçiler, mevsimlik tarım işçileri ve sektörün diğer çalışanları bu yıl yaşanan afet sebebiyle çalışamayacaklar ve onlar da mağdur olacaklardır. Hem üreticilerin hem mevsimlik tarım işçilerinin ve diğer çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla kanun teklifimiz ile Adana ili ve çevresi afet bölgesi ilan edilmektedir" ifadeleri kullanıldı. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar