'Adı işkenceyle anılan Çevik Bir'in ismi meydandan kaldırılsın'

'Adı işkenceyle anılan Çevik Bir'in ismi meydandan kaldırılsın'
İzmir'de bir araya gelen 38 kurum, Buca'da bir meydana ismi verilen ve adı işkenceyle anılan Çevik Bir'in isminin verildiği kaldırılmasını talep etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1997'de Buca ilçesinin Kozaağaç Mahallesi'nde bulunan meydana darbe ve işkenceyle anılan 35'inci Dönem Genelkurmay 2'nci başkanı Çevik Bir’in ismi verildi.  Kentte uzun yıllardır meydanın isminin değiştirilmesi için mücadele eden 38 Sivil Toplum Örgütü (STÖ) bu taleple bir kez daha bir araya geldi. 

Eyleme, İnsan Hakları Derneği (İHD) Onursal Başkanı Akın Birdal, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) Genel Sekreteri Coşkun Üsterci'nin olduğu çok sayıda STÖ temsilcisi katıldı. Ortak açıklamayı Ege Bölgesi Kent Konseyleri Dönem Sözcüsü Hamit Mumcu, okudu. İnsanlığa karşı suçlar, darbe ve işkenceyle anılan kişilerin isimlerinin kamusal alanda yer almasını kabul etmeyeceklerini söyleyen Mumcu, "Bunların arasında Çevik Bir de yer almaktadır. Buca'nın önemli meydanlarında birinin adı Çevik Bir Meydanı'dır. Örneğin TMMOB ve THİV başkanlarından Yavuz Önen, o dönemde Çevik Bir'in kendisine işkence yapan ekibin içinde olduğunu ifade etmiştir. Çevik Bir, 12 Eylül döneminde Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’in özel kalem müdürüydü. Evren, Cumhurbaşkanı olduğunda başyaveri oldu" dedi. 

BARIŞ VE DEMOKRASİ 

Mumcu, "Tüm darbe dönemlerinde  görev üstlenmiş, işkencelere katılmış bir kişinin İzmir'de önemli meydanlardan birinin adını taşımaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu coğrafya artık barış ve demokrasi ile anılmalıdır. Bu nedenlerle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çevik Bir Meydanı'nın adını değiştirmesini talep ediyoruz" ifadesinde bulundu. 

SUÇ DUYURULARI REDDEDİLDİ

İHD Onursal Başkanı Akın Birdal, kendisine yönelik saldırı nedeniyle Çevik hakkında 3 kez suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, "Daha sonra 8 yıl önce de İHD olarak benim adıma Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduk, işleme konuldu. Ama ne yazık ki bugün de bir sonuç alamadık" dedi.

Çevik Bir ve beraberindekilerin şu an cezaevinde olduğunu ve yakın zaman önce Adli Tıp Kurumu’na gönderildiklerini aktaran Birdal, "Yaşlarının fazla olmasından vurarak cezaevinde kalmamaları yönünde birçok haber yapıldı. Ancak 25 yıldır cezaevinde olan 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan var. İnsan hakları için bir şey söyleyecekseniz Mehmet Emin Özkan ve ağır hasta tutuklulardan söz edin. Şu anda 606’sı ağır olmak üzere bin 600 hasta tutuklu var. Onlardan söz edilmiyor ama işkence yapanlardan söz edilebiliyor. Yani onların rütbesi mi onlara o hakki verecek ve tahliye olacaklar. İnsanlığa karşı kim suç işlemiş ve işkence yapmışsa cezasını çekmeli" ifadeleri kullandı.

'BU SUÇU KOLLAMAKTIR'

Meydanın adının değiştirilme talebinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Birdal, şunları söyledi: "Bu utanç sadece İzmir’in üzerinden değil Türkiye’nin de üzerinden kaldırılmalıdır. İstanbul, İzmir, Ankara ve birçok yerde insanlığa karşı suç işlemiş insanların adları caddelere, meydanlara bulvarlara verilmiş. Bu suçu özendirmek, korumak ve kollamaktır. Biz bu suçlara karşıyız. Umarım bugün İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi talebimizi dikkate alır ve değiştirir" diye konuştu. 

Çevik Bir Meydan'ın isminin değiştirilmesini isteyen kurumların isimleri şöyle:

Alevi Dernekleri Federasyonu İzmir Bileşenleri, Bayraklı Kent Konseyi, Çağdaş Hukukçular Derneği, Çiğli Kadın Emeğini Değerlendirme Derneği, Çiğli Kent Konseyi, Demokrasi Dostluk Dayanışma Derneği, Devrimci 78'liler Federasyonu, Dikili Demokrasi Platformu, Dikili Kadın Platformu, EGEÇEP, Ege 78'liler Derneği, Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi, Foça Kent Konseyi,  Hak İnsiyatifi Derneği, Halkların Köprüsü Derneği, HDK İzmir İl Meclisi, İmece Der, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, İzmir Dayanışma Akademisi, İzmir Halkevleri, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, İzmir Kent Konseyi, İzmir Müzisyenler Derneği, İzmir Yaşam Alanları, Karabağlar Kent Konseyi, Karşıyaka Kent Konseyi, Kesk Şubeler Platformu, Konak Kent Konseyi,  Mülkiye Bilimsel Araştırma Geliştirme Kooperatifi, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi, Narlıdere Kent Konseyi, Tüm Engelliler Federasyonu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Şubesi, Türkiye Yazarlar Sendikası İzmir Temsilciliği, Yaya Derneği, Yeni Foça Forum. (MA)

Öne Çıkanlar