Adli Tıp'tan ölüm orucundaki avukatlar için rapor: Hapishanede kalamazlar

Adli Tıp'tan ölüm orucundaki avukatlar için rapor: Hapishanede kalamazlar
Ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal hakkında ‘hapishanede kalmaları uygun değildir’ raporu verildi. Rapor, tahliye talebiyle birlikte mahkemeye sunuldu.

İstanbul Adli Tıp Kurumu, ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal ile ilgili ilk raporunu açıkladı ve her ikisi için de "Hapishanede kalmaları uygun değildir" değerlendirmesinde bulundu. Timtik ve Ünsal’ın avukatları, bu sabah raporun sonucu çıkar çıkmaz İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesine raporla birlikte tahliye dilekçelerini sundu.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre Adli Tıp raporunun sunulduğu mahkeme, tahliye talebini değerlendirecek. Ayrıca, yurtdışındaki avukatlardan gelen 152 dilekçe ile, Türkiye’den onlarca avukatın imzaladığı, tahliye edilmeleri taleplerini içeren dilekçeler de mahkemeye sunuldu.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ile Aytaç Ünsal’ın başvurusunu kabul ederek sağlık durumlarının cezaevinde kalmaya uygun olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumunda muayene olmalarına karar vermişti. Burhaniye Cezaevinde tutuklu bulunan avukat Aytaç Ünsal 179 gündür, Silivri Cezaevinde tutuklu olan avukat Ebru Timtik de 210 gündür "adil yargılanma" talebiyle ölüm orucunda.

Yargılandıkları ÇHD davasının dosyası Yargıtay 16. Ceza Dairesinde incelemede.

NE OLMUŞTU?

Çağdaş Hukukçular Derneği’ne (ÇHD) ilişkin davada 20 Mart 2019’daki duruşmada kararını açıklayan mahkeme, avukatlara 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezalarına hükmetmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de Ekim 2019’da itirazları reddederek dosyayı Yargıtay’a göndermişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ÇHD davasında verilen 159 yıldan fazla cezanın, avukat Barkın Timtik’e verilen ceza hariç onanması yönünde görüş bildirdi.

Tebliğnamede sadece, TCK'nın 314/1 maddesi uyarınca "örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen avukat Barkın Timtik’in cezasının bozulması, onun da diğer avukatlar gibi "örgüt üyeliğinden" cezalandırılması gerektiği ifade edildi.

Savcılığın tebliğnamesi Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderildi.

Derneğin yöneticilerinden avukat Ebru Timtik ile ÇHD üyesi avukat Aytaç Ünsal adil yargılanma hakkı için ölüm orucuna başlamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar