Af Örgütü: Kolombiya'da yaşanan şiddete sessizlik, suç ortaklığı getirir

Af Örgütü: Kolombiya'da yaşanan şiddete sessizlik, suç ortaklığı getirir
Af Örgütü, 650 sivil toplum kuruluşu ile birlikte ülkede yaşanan baskı ve insan hakları ihlallerinin kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını talep eden bir dilekçe imzaladı.

Uluslararası Af Örgütü, Kolombiya'da eylemlere şiddetle müdahale edilmesine dair yetkililerin açıklama yapması gerektiğini belirterek, "Sessizlik, cezasızlık ve suç ortaklığı getirir" çağrısı yaptı.
 
Vergi reformu ve artan yoksulluğa karşı sokakta olan Kolombiyalıların eylemlerine hükümetin şiddetle müdahalesi sürüyor. Uluslararası Af Örgütü, polisin ayrım gözetmeksizin ve orantısız bir şekilde güç kullandığını ve cinsel şiddet ve kaybolmalarla ilgili endişe verici raporlar bulunduğuna dikkat çekti. 
 
Af Örgütü, "Yetkililer tarafından işlenen zorla kaybetme ve cinsel şiddet, uluslararası hukuka göre herhangi bir devletin soruşturması ve kovuşturması gereken suçlardır" açıklaması yaptı.
 
YAŞAM HAKKI GARANTİ ALTINA ALINMALI
 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, açıklamada, "Kolombiyalı yetkililer barışçıl toplanma hakkını garanti etmeli ve 28 Nisan'dan beri ülke genelinde gerçekleşen eylemleri terörize etmeyi ve güçle bastırmayı derhal bırakmalıdır. Protesto eylemleri için sokağa çıkan halkın yaşamını ve güvenliğini uluslararası insan hakları standartlarına uygun olarak garanti altına almak yetkililerin görevidir" ifadeleri yer aldı.
 
HALKA ATEŞ AÇILDI
 
Açıklamada, ortaya çıkan video ve ses dosyalarının analizi ve doğrulanmasının yapıldığı, Cali'de halka ESMAD görevlileri tarafından yakın mesafeden gaz fişeği kapsülleri atıldığı, Bogota'da polisin bir kişiye gerçek mermilerle ateş ettiği ve 4 Mayıs gecesi Cali'nin Siloé Mahallesi’nde halka doğrudan ateş açıldığı ve gözaltında işkence edildiği kanıtlandı.
 
KAYIPLAR
 
Af Örgütü, kimi insan hakları örgütlerinin hazırladığı raporlarına da açıklamada yer verdi. Temblores İnsan Hakları Örgütü’nün 37 kişinin şiddet kullanarak öldürüldüğü, bin 708 görevi kötüye kullanma yoluyla şiddete maruz kaldığı, 26 kişinin gözünü kaybettiği, 234 kişinin fiziksel şiddete maruz kaldığı, 934 kişinin keyfi olarak gözaltına alındığı ve 11 kişinin kolluk kuvvetlerince cinsel saldırıya maruz kaldığını raporuna yer verildi.
 
Açıklamada, 380 kişinin de zorla kaybedildiği bu kişilerden yalnızca 28'inin yerinin Zorla Kayıplar Çalışma Grubu tarafından tespit edilebildiği belirtildi.
 
DUQUE AÇIKLAMA YAPMALI
 
Açıklamada, "Güvenlik Güçlerinin Başkomutanı Iván Duque, bu olaylar hakkında derhal açıklama yapmalıdır. Sessizlik cezasızlık ve suç ortaklığı getirir. ESMAD tarafından gerçekleştirilen çok sayıda cinsel istismar suçu raporu aldık. Bir ceza biçimi olarak kadınların bedenlerine karşı güç kullanılmasını şiddetle kınıyoruz. Kolombiyalı yetkililer uluslararası hukuk kapsamındaki tüm insan hakları ihlalleri ve suç iddialarını hızlı, tarafsız ve kapsamlı bir şekilde soruşturmalı, mağdurların ve tanıkların haklarını ve güvenliğini garanti altına almalıdır. Bu ağır suçlar karşısında cezasızlık hakim olmamalıdır" çağrısı yapıldı.
 
Açıklamada, polisin gösterileri kontrol ederken son çare olarak güç kullanması gerektiği belirtilerek, yasallık, orantılılık ve hesap verilebilirlik ilkelerine bağlı kalınması konusunda uluslararası insan haklarının son derece net olduğu vurgulandı. Açıklamada, hükümet yetkililerinin eylemlerin "terör amaçlı" olarak lanse etmesin ve halka güç kullanımının haklı olduğunu savunmasının kaygı verici olduğu ifade edildi.
 
YETKİLELER SİLAHLANMAYA ÇAĞIRDI
 
Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: 

"Yerel yetkililerin sivilleri eylemcilere karşı silahlanmaya çağıran açıklamaları endişe vericidir ve paramiliter stratejilerin kullanımını meşrulaştırma hamlesidir. Bu durum yalnızca insan hakları standartlarını ihlal etmekle kalmıyor, aynı zamanda kıtada uzun süredir devam eden çatışmalı sürecin tüm kurbanlarına da bir hakarettir. Barışçıl gösteri hakkının terörize edilmesi, gerçek diyalog kanallarının kurulmasını engelleyecek ve bir güvensizlik atmosferi yaratacaktır."
 
Af Örgütü, 650 sivil toplum kuruluşu ile birlikte ülkede yaşanan baskı ve insan hakları ihlallerinin kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını talep eden bir dilekçe imzaladı ve Inter-Amerikan İnsan Hakları Komisyonu'nun ülkeyi ziyaret ederek bu soruşturmaların bağımsız komitelerce denetlenmesini talep etmeye davet etti. (HABER MERKEZİ)
 

Öne Çıkanlar