AFAD: Ankara'daki selde hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi

AFAD: Ankara'daki selde hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi
Ankara'da meydana gelen selde 3 kişi hayatını kaybetmişti. AFAD’ın çalışmaları sonrası kayıp olan arıcı Ramazan Gök'ün de (66) cansız bedenine ulaşıldı, can kaybı 4'e yükseldi.

Ankara'da cumartesi günü sağanak sonrası Altındağ ilçesindeki Tatlar Deresi'nin taşması sonucu aracıyla sele kapılan İlkay Yiğit (27) ile dün Akyurt ilçesinde Sel sularından kaçmaya çalışırken kalp krizi geçiren Mustafa Demirel (67) ve selde elektrik akımına kapılan Muhammed Şahin (21) hayatını kaybetmişti. AFAD’ın çalışmaları sonrası kayıp olan arıcı Ramazan Gök'ün de (66) cansız bedenine de ulaşıldı.

Altındağ'da arıcılık yapan Ramazan Gök de Tatlar Deresi'nin taşmasıyla sel sularına kapılarak kayboldu. Cumartesi günü başlatılan arama çalışmaları, 3'üncü günde de devam etti. AFAD, Jandarma Arama Kurtarma (JAK), itfaiye ve sivil toplum kuruşlarının desteğiyle gerçekleştirilen arama- kurtarma çalışmaları, dere yatağı boyunca 15 kilometrekarelik bölgede ve Çubuk Barajı rekreasyon alanında sürdü. Arama çalışmalarında özel eğitimli köpekler de kullanıldı.

CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

AFAD koordinesinde yaklaşık 350 kişilik ekibin katılımıyla sabah saatlerinden itibaren sürdürülen arama çalışmaları sonucunda kayıp Ramazan Gök'ün cesedine Karapürçek mahallesi mevkiindeki balçık bölgede ulaşıldı.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, "Yaklaşık 350 personelin katılımıyla 2 gündür devam eden arama çalışmaları sonucunda, Ankara Altındağ ilçesinde sel sularına kapılan bir vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına baş sağlığı diliyoruz" denildi.

Ankara'da meydana gelen sel felaketinde can kaybı 4'e yükselmiş oldu.

ŞİDDETLİ YAĞIŞ DEVAM EDECEK Mİ? 

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise ani bastıran sağanak yağışlar ile etkili olan sellerin nedeni ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şen şu ifadeleri kullandı:

"Yaptığımız araştırmaya göre taşkınlar ve şehir selleri en çok Haziran ayında görülüyor. En çok görüldüğü yer ise Karadeniz'in iç kesimleri. Esasında Ankara civarında bu kadar görülmüyordu bu taşkınlar. Bu sene orada da oldu. Bu sene baktığımız zaman 15 gündür bütün İç Anadolu, İç Ege'de dahil olmak üzere, 15 gündür bir aktivite var. Bu aktivite öğlen saatlerinde başlıyor ve akşama kadar devam ediyor. Neden öğle saatlerinde başlıyor? Çünkü güneş ışığının öğlene doğru yeri ısıtması, ısınan yerin düşey hareketi meydana getirmesi. Bu önemli. İşte bu yağışlar bundan kaynaklanıyor. Esasında Anadolu'da buna kırkikindi yağışları derler. Bu Haziran ayında olur genellikle. Temmuz ayına pek kalmaz bunlar. Dolayısıyla öğlen başlar yerin ısınmasıyla, Eğer tabi ortamda nem varsa... Nem de var.

Kuzeyli akışlar var Türkiye'de bu 15 gündür. İstanbul'da hep poyraz esiyor. Dolayısıyla orada bir bulut oluşuyor. Bu bulutu oluşturuyor. Bu bulutu bugün çektim. Orijinal bir buluttur. Anadolu'daki bir buluttur. Ben çektikten biraz sonra yağışları yaptı büyük bir ihtimalle o bölgelere. Gördüğünüz gibi bu bulutun kalınlığı çok yüksek. Resimdeki gibi bakmayın. Bu yaklaşık 10 km yüksekliğinde bir bulut.

SEL RİSKİ DEVAM EDİYOR

Bugün, yarın, perşembe gününe kadar sel riski var. Hafta sonu sakinleşiyor Türkiye yağışlar açısından. Önümüzdeki 3 gün risk devam ediyor. 

Bunlara biz şehir selleri diyoruz. Kuru dere yoktur, uyuyan dere vardır. Dere kurudu diye etrafını yerleşime açmamak lazım. Dere kenarlarından uzak duracağız. İmara açılacak şehirlerde bunlara dikkat etmek lazım. 

Bu hafta İstanbul'da bugünden itibaren yağış yok. Cumaya kadar yağış yok. Hafta sonu biraz yağabilir."

ORAJ ETKİLİ YAĞIŞLAR GÖRÜLDÜ

Yer seviyesindeki 30 dereceyi bulan yüksek sıcaklıklar, üst seviyede eksi 10-15 dereceye kadar düşen hava sıcaklığının karışımıyla dikine oluşan hava hareketlerine ve bu olay da yer yer dolu ve kuvvetli yağışlara sebebiyet verdi.

Özellikle iç bölgelerdeki yer seviyelerindeki yüksek sıcaklıklar, uygun bulduğu yerlerde kuvvetli "oraj" yapılarını (gök gürültülü kuvvetli yağış) oluşturdu.

Kısa sürede 10-15 kilogramı aşan yağışları bırakan oraj yapıları Ankara'da sele neden oldu."

Öne Çıkanlar