Afgan basını: Hükümetle ile Taliban arasında barış görüşmeleri Doha'da yeniden başlayacak

Afgan basını: Hükümetle ile Taliban arasında barış görüşmeleri Doha'da yeniden başlayacak
Taliban'la Afganistan hükümeti arasındaki barış görüşmelerinin gelecek ay Katar'da yeniden başlayacağı belirtildi. 46 Afgan askeri Pakistan'a sığındı.

Afgan yayın kuruluşu TOLO, ağustos ayında yine Katar'ın ev sahipliğinde Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmelerinin yeni turunun düzenleneceğini duyurdu. BM ise bu yıl yabancı güçlerin çekilmesiyle Taliban'ın hakimiyetinin artması sonucunda Afganistan'daki sivil can kayıplarının geçen yıla göre yarı yarıya arttığını rapor etti.

Sputnik'in aktardığına göre TOLO'nun haberinde, Afganistan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmelerinin yeni turunun daha öncekiler gibi Katar'ın başkenti Doha'da düzenleneceği belirtildi. TOLO, müzakere ekiplerine yakın kaynaklara dayanarak, barış görüşmelerinin yeni turu için ağustos ayını işaret etti.  Habere göre, yeni turun, ağustos ayı sonunda tamamlanması planlanan yabancı birliklerin geri çekilmesinin ışığında barış görüşmeleri için bir çerçeve oluşturma çabalarına odaklanması bekleniyor.

TEMMUZ ORTASINDAKİ TURDAN SONUÇ ÇIKMAMIŞTI

Bundan önceki tur, Doha'da temmuz ortasında yapılmış ve iki gün sürmüştü. Afganistan çapında Covid-19 aşılarına erişimi kolaylaştırma ve sivil can kayıplarını önleme konusunda anlaşan taraflar, beklentilerin aksine, Kurban Bayramı ateşkesi ve mahkum takasını varmada başarısız olmuştu.

Öte yandan, Pakistan ordusundan yapılan açıklamada Taliban'la çatışmalarda sınırdaki askeri mevzilerini kaybeden 46 Afgan askerinin Pakistan'a sığındığı belirtildi. Buna göre, bir Afgan komutan dün gece sınırdaki Chitral kasabasındaki sınır geçiş noktasında Pakistan'dan sığınma talep etti. Talepleri kabul edilen Afgan askerlerine askeri kurallar çerçevesinde gıda, barınma ve gerekli tıbbi yardımın sağlandığı belirtildi. Taliban'la çatışmalar sonucunda yüzlerce Afgan askeri son günlerde komşu Tacikistan, İran ve Pakistan'a sığınmak zorunda kalmıştı.

BM, 2021'DE REKOR CAN KAYBI RAPOR ETTİ

ABD ile Taliban'ın Şubat 2020'de Doha'da imzaladığı anlaşmanın sonucu olan yabancı güçlerin çekilmesinin mayısta başlamasıyla Taliban şiddeti yükselirken, Birleşmiş Milletler (BM) artan şiddet olaylarında öldürülen veya yaralanan Afgan sivillerin sayısının bu yılın ilk yarısında rekor seviyelere yükseldiğini bildirdi.

BM raporuna göre Afganistan'da bu yılın bugüne değinki diliminde 1600'den fazla sivil ölüm kaydedildi ki, bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47'lik artış anlamına geliyor.

Mayıs ve haziran aylarındaki can kayıpları, BM'nin 2009'da kayıt tutmaya başlamasından beri bu iki aylık dönemdeki en yüksek seviyeye yükseldi. BM, ölü sayısının daha da artabileceği uyarısını yaptı.

Öne Çıkanlar