Afgan sığınmacılara hangi ülkeler sınırlarını açtı?

Afgan sığınmacılara hangi ülkeler sınırlarını açtı?
Dünya çapında liderler Afganistan'dan ayrılmak isteyenlere yardım sözü verdiler, ancak sınırlarda tel örgüler, duvarlar yükseliyor.

Uzaktan bakıldığında, Afganistan ve Pakistan arasındaki en işlek sınır geçişinde durum neredeyse normal görünüyor. Ancak daha yakından bakıldığında ne kadar değişimin yaşandığı görüliyor.

Birkaç gün önce yüzlerce panik halindeki Afgan sivil, Afganistan'ın Pakistan sınırındaki Torkham kasabasında toplandı. Şimdi ise yalnızca tüccarların veya geçerli seyahat belgeleri olanların geçişine izin veriliyor.

Pakistan sınırındaki yetkililer BBC Urduca'ya, ülkeye geçmeye çalışanlara uygulanan güvenlik taraması prosedürünü hızlandırdıklarını söyledi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) göre, on yıllardır Pakistan'da yaşayan yaklaşık 1,4 milyon kayıtlı Afgan sığınmacı var. Kayıt dışı olanlar da hesaba katıldığında rakam ikiye katlanıyor.

İRAN AFGANLARI GERİ ÇEVİRİYOR

Taliban ülkeyi ele geçirdiğinden beri, hükümetler büyük ölçekli olası bir göçmen krizine karşı önlemler almaya başladı.

UNHCR'ye göre yaklaşık 780 bin Afgana ev sahipliği yapan İran, sınır görevlilerine geçiş noktalarında görülen Afgan vatandaşlarını geri çevirme talimatı verdi.

TÜRKİYE İRAN SINIRINA DUVAR ÖRÜYOR

3,6 milyon kayıtlı Suriyeli mültecinin yanı sıra diğer milletlerden yaklaşık 320 bin kişiye ev sahipliği yapan Türkiye, İran üzerinden gelecek olası bir Afgan göçmen dalgasından uzun süredir endişe duyuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son haftalarda yüzlerce Afgan'ın ülkeye geçtiği İran sınırı boyunca yükselen duvarın inşaasını tamamlama sözü verdi.

ULUSLARARASI TOPLUM NE YAPIYOR?

Bu arada ABD ve Avrupa ülkeleri, 20 yıllık askeri operasyon sırasında tercüman ve diğer destekleyici görevlerde Batılı güçlerle çalışan binlerce Afgan'ı tahliye ediyor.

ABD'nin talebi üzerine Uganda, 2 bin Afgan mülteciyi kabul etti.

Kanada, aralarında kadın liderler, insan hakları çalışanları ve gazetecilerin de olduğu 20 bin kişiyi Taliban'ın intikam eylemlerinden korumak için ülkeye kabul edeceğini duyurdu.

İngiltere de, beş yıllık bir süre içinde 20 bin kişiyi ülkeye yerleştirme sözü verdi ve ilk 5 bin sığınmacının bu yıl gelmesi bekleniyor.

Almanya'ya Afgan vatandaşlarını taşıyan ilk uçak, Özbekistan'dan kalktıktan sonra Çarşamba günü ülkeye vardı.

Başbakan Angela Merkel, Almanlarla birlikte çalışan Afganlar, insan hakları aktivistleri, avukatlar ve risk altında olduğu düşünülen diğer kişiler de dahil olmak üzere 10 bin kadar kişinin tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Ancak Avrupa Birliği liderleri, durumun kıtada büyük ölçekli bir göçmen krizine yol açabileceğine dair endişelerini de dile getirdiler.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazartesi günü bir televizyon konuşmasında, Avrupa ülkelerinin "büyük çaplı düzensiz göç akışını öngörmeleri ve kendilerini korumaları gerektiğini" söyledi.

Macron, "Avrupa tek başına mevcut durumun sonuçlarına katlanamaz" dedi.

BM'DEN İRAN VE PAKİSTAN'A SINIRLARI AÇIK TUTUN ÇAĞRRISI

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, BBC'ye verdiği röportajda, hükümetleri sınır dışı işlemlerini durdurmaya çağırdı.

Afganistan'ın komşularına, özellikle İran ve Pakistan'a, Taliban yönetimi altında güvenliklerinden endişe eden Afganlara kaçış imkanı sağlamak için sınırlarını açık tutma çağrısı yaptı.

Her iki ülkenin de uzun zamandır Afganlar için bir sığınak olduğunu kabul eden Grandi, daha fazla mülteci ile başa çıkmak için muhtemelen ciddi mali ve lojistik yardıma ihtiyaç duyacaklarını söyledi.

Uzun vadede, krize çare olmak için geniş kapsamlı bir yeniden iskan programına ihtiyaç duyulabilir.

Fakat BM yetkilisi, insanların ülke dışına çıkmasına izin verilmediği için büyük bir göçmen akını olacağından "şüphe duyduğunu" söyledi.

Grandi, "Önemli bir noktayı unutmayalım: Afganistan'da ülke içinde yerinden edilmiş üç milyondan fazla insan var. Son birkaç günde yüzbinlerce insan taşındı. Acil yardıma ihtiyaçları var" dedi ve ekledi:

"Siyasetten bağımsız olarak, Afganistan'daki durumu istikrara kavuşturmak için çalışmaya devam edecek insani yardım kuruluşlarını desteklemek önemli, çünkü bu insanların çoğu için tek seçenek bu olacak."

Öne Çıkanlar