Afganistan: 9 yaşında bir kız çocuğu 55 yaşındaki adama para ve koyun karşılığında satıldı

Afganistan: 9 yaşında bir kız çocuğu 55 yaşındaki adama para ve koyun karşılığında satıldı
Afganistan'da bir kız çocuğu, öz babası tarafından 55 yaşındaki bir adama 2 bin 200 dolar karşılığındaki nakit para ve koyun karşılığında satıldı.

Afganistan’da ABD’nin çekilmesinin ardından Taliban’ın kontrolü ele almasıyla birlikte, ülkenin rezervlerinin bulunduğu bankalar parayı dondururken, ülkede maddi kriz büyüyerek devam ediyor.

Maddi sorunlar ve açlık halkı derinden etkiliyor. Ülkenin Badgis şehrinde yaşayan bir ailede, bir babanın ailenin yaşadığı maddi sorunlar nedeniyle 9 yaşındaki kızını 55 yaşındaki bir adama sattığı ortaya çıktı.

CNN International'dan NTV Türkçe'nin aktardığı haberde, 9 yaşındaki Parwana isimli kızın babası Abdul Malik tarafından 55 yaşındaki bir adama kızını 2 bin 200 dolara tekabül eden nakit para ve koyun karşılığı sattığı aktarıldı.

Badgis şehrindeki bir Afgan mülteci kampında yaşadığı belirtilirken, ailenin insani yardım ve baba Abdul Malik’in çalıştığı gündelik işlerle geçindiği ve eve günde sadece birkaç dolar girdiği vurgulandı.

Parwana, CNN International’a yaptığı açıklamada, kendisini satın alan adam ile ilgili "beyaz kaşları ve kalın beyaz sakalı olan ‘yaşlı bir adam'" ifadesini kullanırken, onun kendisini dövmesinden ve evinde çalışmaya zorlamasından endişe ettiğini belirtti.

12 YAŞINDAKİ KIZINI DA SATMIŞ

Parwana’nın ailesi ise başka seçeneklerinin olmadığını belirtirken, baba Abdul Malik’in birkaç ay önce de 12 yaşındaki diğer kızını da sattığı ortaya çıktı.

Parwana, ülkedeki insani kriz derinleşirken evlilik için satılan birçok Afgan kızdan sadece bir tanesi. Ebeveynlerin çocuklarına yüzlerini açma izni verirken, Badghis'teki bir insan hakları aktivisti olan Mohammad Naiem Nazem, "Gün geçtikçe, çocuklarını satan ailelerin sayısı artıyor" dedi.

Nazem, "Yiyecek eksikliği, iş eksikliği, aileler bunu yapmak zorunda hissediyorlar" diye konuştu.

BABA: UTANÇ DUYUYORUM

Parwana'nın babası Abdul Malik ise CNN International’a yaptığı açıklamada geceleri uyuyamadığını belirtirken, kızını sattığı için suçluluk, utanç ve endişeden ‘kırıldığını’ söyledi.

Kızını satmaktan kaçındığını belirten Abdul Malik’in iş aramak için eyalet başkenti Qala-e-Naw'a gittiği, ancak başarısız olarak akrabalarından büyük borç aldığı belirtildi. Karısının ise diğer kamp sakinlerinden yiyecek dilendiği bildirildi.

Baba Abdul Malik, ailesini beslemek istiyorsa başka seçeneği olmadığını hissettiğini belirtirken, "Sekiz aile üyesiyiz. Diğer aile üyelerini hayatta tutmak için satmak zorundayım" diye konuştu.

Parwana'yı alan adamın ödediği paranın aileyi birkaç ay ayakta tutacağını belirten Malik, sonra başka bir çözüm bulmak zorunda olduğunu söyledi.

ÖDEMEYİ KOYUN, TOPRAK VE NAKİT ÖDEDİ

Parwana’yı satın alan Kurban isimli kişi ise, Abdul Malik’e 200 bin Afgani (yaklaşık 2 bin 200 dolar) ücreti, koyun, toprak ve nakit olarak ödedi.

Kurban, satın almayı bir evlilik olarak görmediğini belirtirken, kendisinin bir karısı olduğunu ve Parwana’ya bakacağını söyledi.

"EVİMDE ÇALIŞACAK ONU DÖVMEM"

"Parwana ucuzdu, babası çok fakirdi ve paraya ihtiyacı var" diyen Kurban, "Benim evimde çalışacak. Onu dövmem. Ona aileden biri gibi davranacağım. Nazik olacağım" diye konuştu. Parwana'nın babası, "Bu senin gelinin. Lütfen ona iyi bak. Artık ondan sen sorumlusun, lütfen onu dövme" derken Kurban’ın bu sözleri kabul ettiği  belirtildi.

Öne Çıkanlar