Afganistan'da kadınlar artık yüzlerini örterek televizyona çıkabiliyor

Afganistan'da kadınlar artık yüzlerini örterek televizyona çıkabiliyor
Taliban yönetiminin, Afganistan'daki kadın televizyon sunucuları ve konuk kadınların yüzlerini örtmeleri talimatı ekrana yansıdı.

Taliban yönetimi devraldığından bu yana kadınlarla ilgili kısıtlamalara devam ediyor. Taliban, Afganistan'daki tüm medya kuruluşlarındaki kadın gazetecilerin televizyona çıkarken yüzlerini kapatmalarını içeren genelge yayınladı. Taliban yönetiminin, Afganistan'daki kadın televizyon sunucuları ve konuk kadınların yüzlerini örtmeleri talimatı ekrana yansıdı. Pazar günü yayınlarındaki kadınlar peçe ile yüzlerini örterek ekrana çıktı. Bir gün önceki bazı yayınlarda, karara direnen bazı kadınlar yüzleri açık olarak yayına katılmıştı. Bir kadın sunucu televizyonda çalışan kadınların direndiğini ancak yöneticilerin baskısı ile karşılaştıklarını söyledi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre TOLOnews, Ariana Televizyonu, Shamshad TV ve 1TV kanallarındaki yayınlar peçeli şekilde yapıldı.

TOLOnews kanalında 6 haberini sunan Sepehr Sebghat isimli erkek sunucu da kadınlara getirilen yasağı protesto için ekrana maske ile çıktı.

‘KADINI SOSYAL VE SİYASAL HAYATTAN SİLMEK İSTİYORLAR’

TOLOnews sunucularından Farida Sial BBC'ye yaptığı açıklamada, "Evet Müslümanız ve örtünüyoruz, saçlarımızı saklıyoruz tamam ama bir sunucu için iki üç saat ağzı kapalı yayın yapmak çok güç" dedi.

Farida Sial yasağın geri alınması için uluslararası topluma Taliban'a baskı çağrısı yaptı ve "Kadını sosyal ve siyasal hayattan silmek istiyorlar" dedi.

Taliban din polisi, bu konudaki yasağı, medya kuruluşlarına Çarşamba günü iletmişti. Yasağa uymakta direnen kadınların yöneticilerine ve erkek gardiyanlarına da ceza uyarısı yapıldığı açıklandı. Taliban yönetimi devraldığından bu yana kadınlarla ilgili kısıtlamaları adım adım artırıyor.

‘DİRENDİK VE MASKE TAKMAYA KARŞI OLDUĞUMUZU SÖYLEDİK’

Kadınların yanlarında erkek bir akrabaları olmadan seyahat etmeleri yasaklanmış, ayrıca daha önce açılacağı ilan edildiği halde kız çocuklarının devam ettiği orta dereceli okullar kapatılmıştı. Yine TOLOnews sunucularından Sonia Niyazi, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "Direndik ve maske takmaya karşı olduğumuzu söyledik" dedi. Ancak Niyazi eğer karara uymazlarsa işten atılma veya başka işleye çekilme uyarısı aldıklarını söyledi.

‘BUGÜN ÜLKEMİN KADINLARI İÇİN BİR BAŞKA KARA GÜN’

Aynı kanalın yayın yönetmen yardımcısı olan Khpolwak Sapai, Facebook postunda "Bugün çok üzüntülüyüz" mesajını paylaştı.

BBC'ye isminin kullanılmamasını isteyerek konuşan bir kadın gazeteci, "Bugün ülkemin kadınları için bir başka kara gün" dedi.

Ekrana çıkan kadınlar, bu haklarının Taliban tarafından ellerinden tamamen alınması endişesi taşıyor.

Öne Çıkanlar