Afganistan'daki deprem sonrası Taliban'dan dünyaya yardım çağrısı

Afganistan'daki deprem sonrası Taliban'dan dünyaya yardım çağrısı
Üst düzey bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, BM'nin Afganistan'da yeterli arama kurtarma imkanına sahip olmadığını, yardım için en avantajlı konumdaki ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı.

Foto: AP


Afganistan'da bin kişinin öldüğü, bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı deprem sonrası Taliban yönetiminden uluslararası topluma yardım çağrısı yapıldı.

Taliban lideri Hibetullah Ahundzade yüzlerce evin yıkıldığını, ölü sayısının muhtemelen artacağını belirtti.

Taliban yetkilileri uluslararası topluma, ülkeye bir an önce yardım gönderilmesi çağrısı yaptı.

Foto: CNN

BBC’de yer alan habere göre Afganistan Hükümet Sözcüsü Bilal Karimi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Paktika eyaletindeki dört farklı bölgede çok şiddetli bir deprem meydana geldi. Yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı, evler yıkıldı. Daha fazla kayıp yaşanmaması için tüm yardım kuruluşlarının bir an önce bölgeye destek göndermesini talep ediyoruz" dedi.

Reuters'a konuşan üst düzey bir Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi ise BM'nin Afganistan'da yeterli arama kurtarma imkanına sahip olmadığını, yardım sağlamak için en avantajlı konumdaki ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

BM: TÜRKİYE, YARDIM İÇİN EN AVANTAJLI KONUMDA

BM'nin insani yardımdan sorumlu Afganistan Yardımcı Elçisi Ramiz Alakbarov, "Buradaki Türkiye Büyükelçiliği ile görüştük ve bizden resmi bir talep bekliyorlar. Böyle bir talebi ancak bölgedeki durumu ülkenin yönetimiyle görüştükten sonra yapabiliriz" dedi.

Afganistan'da son 20 yılda meydana gelen en büyük depremin merkez üssü, ülkenin güneydoğusundaki Host kentine 44 kilometre mesafede. Arama kurtarma ekipleri, Paktika eyaletinde yıkılmış evlerdeki yaralılara ulaşmaya çalışıyor.

Afganistan, Chaman, Hari Rud, Orta Badakhshan ve Darvaz fay hatlarının üzerinde bulunduğundan sık sık depremlerin meydana geldiği bir ülke.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'ne göre Afganistan'da daha önce son 10 yılda meydana gelen depremlerde 7 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Ülkede depremlerin yılda ortalama olarak 560 kişinin ölümüne neden olduğu düşünülüyor. Afganistan'da 2002'de Hindikuş bölgesinde meydana gelen depremlerde 1100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar