'Tüm haklardan yoksun bırakılan Afrinli tutuklular tedavi de edilmiyor'

'Tüm haklardan yoksun bırakılan Afrinli tutuklular tedavi de edilmiyor'
İHD, Hatay Yayladağı Cezaevi'ndeki tutuklularla yaptıkları görüşmeyi raporlaştırdı. Afrinli tutukluların her türlü haktan yoksun bırakılarak, tedavi edilmediği ortaya çıktı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi Cezaevi Komisyonu, Hatay Yayladağı T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan tutuklularla Mart ayı içerisinde yaptıkları görüşmeleri raporlaştırarak, kamuoyuyla paylaştı. İHD Hatay Şubesi Cezaevi Komisyonu  Mürsel Tonguç Salmanoğlu, şubelerine yapılan başvurular neticesinde avukatların F.Ş., U.A., A.S.T. ve M.M.D. adlı Efrinli tutuklularla görüştüklerini belirtti.

SAVUNMA HAKLARI İHLAL EDİLDİ

Tutukluların ciddi sağlık sorunları yaşadığı ve tutukluların yaşadığı korku nedeniyle cezaevi idaresine başvuramadıklarını aktaran Salmanoğlu, tutukluların sağlık haklarının ihlal edildiği, insanlık onuru ile bağdaşmayacak şekilde işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğini belirtti. Tutuklulara gardiyanlar tarafından kötü muamele ve küçük düşürücü davranışlarda bulunulduğuna işaret eden Salmanoğlu, buna karşı tepki veren tutukluların da her davranışlarının orantısızca cezalandırıldığını belirtti. Salmanoğlu, "Tutukluların itirazları ve savunmaları dikkate alınmayarak adil yargılanma ve savunma hakları da ihlal ediliyor. Mahpuslar cezaevine ilk girişlerinde şiddet uygulandığı bu şekilde onur kırıcı davranışlara maruz kaldıkları, bu haliyle işkence ve kötü muamele yasağı ihlal edildi" ifadesinde bulundu. 

AİLELERİNDEN UZAKTA TUTULUYORLAR

Afrin'den getirilen tutukluların haber alma özgürlüklerinin kısıtlandığı dile getiren Salmanoğlu, şunları belirtti: "Ailelerinden yüzlerce kilometre uzakta bulunan mahpusların, ailelerine yakın şehirlere nakil taleplerinin ciddiye alınmadığı, bu sebeple aileleri ve yakın akrabalarıyla görüşmelerinin doğrudan kısıtladığı hatta tamamen bitirildiği, bu durumun ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı’, ‘temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması’ bağlamında ‘kanun önünde eşitlik ilkesine’ aykırılık teşkil ediyor. İfadelerinin Emniyette baskı ve zorla alındığını, adlarına atanan CMK avukatlarının kendileri ile görüşmeye gelmediğini, kişi hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiği tespit edilmiştir." (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar