AGİT: Rusya, Ukrayna’da  savaş suçları işliyor

AGİT: Rusya, Ukrayna’da  savaş suçları işliyor
AGİT tarafından yayınlanan raporda, kuşatma altındaki Mariupol kentindeki bir doğum hastanesine ve tiyatroya dönüşen sığınağa saldırı emri verenlerin savaş suçları işledikleri belirtildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında insan hakları ihlalleri yaptığını ve uluslararası insancıl hukuku çiğnediğini tespit etti. Viyana merkezli güvenlik kuruluşu Çarşamba günü yayınladığı raporda, kuşatma altındaki Mariupol kentindeki bir doğum hastanesine ve tiyatroya dönüşen sığınağa saldırı emri verenlerin savaş suçları işlediklerini vurguladı.

ABD'nin AGİT Büyükelçisi Michael Carpenter, "Bir bütün olarak ele alındığında, rapor Rusya'nın Ukrayna'daki güçlerinin gerçekleştirdiği insanlık dışı eylemlerin kataloğunu belgeliyor. Bu eylemler, sivillerin doğrudan hedef alınması, tıbbi tesislere saldırılar, tecavüz, infazlar, yağmalama ve sivillerin Rusya'ya zorla sınır dışı edilmesine ilişkin kanıtları içeriyor" dedi.

Rapor, Başkan Biden'ın Rusya'nın Ukrayna'da ilk kez bir "soykırım" gerçekleştirdiğine ilişkin açıklamasının ardından geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Biden'ın sözlerini "gerçek bir liderin gerçek sözleri" olarak nitelendirdi, ancak üst düzey ABD'li yetkililer acımasız işkence ve cinayetlerin kanıtlarına ve Rusya'nın Ukraynalılara karşı savaş suçları işlediğine dair artan suçlamalara rağmen bu terimi kullanmaktan kaçındı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rus birliklerinin Ukrayna'daki eylemlerini "soykırım" olarak adlandırmayı reddederken, "retoriğin tırmanmasının" savaşı durdurmaya yardımcı olmayacağını söyledi. Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya Devlet Başkanları (NATO içinde Ukrayna’ya desteğien çok duyulan ülkeler) Zelenskiy ile görüşmek için Kiev'e gitti.

ABD firması Maxar Technologies tarafından son günlerde çekilen uydu görüntüleri, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın doğusunda yeniden konumlandığını ve bölgede yeni bir taarruz turuna hazırlanmak için muhtemelen daha fazla birlik ve askeri teçhizat sağladığını gösteriyor. 

Ukrayna'nın Rusya ile doğu sınırına yakın iki eyalet olan Kharkiv ve Luhansk'taki birkaç kasabanın uydudan görünümü, otoyol boyunca seyahat eden Rus konvoylarını gösterdi. Bu arada ABD'li yetkililer Washington Post'a verdiği demeçte, ABD'nin Ukrayna'ya silah yardımını dramatik bir şekilde genişletmeye hazırlandığını söyledi.

Öne Çıkanlar