'Ahmed Arif’in Hasreti’ belgeseli Ankara’ya geliyor

'Ahmed Arif’in Hasreti’ belgeseli Ankara’ya geliyor
Ahmet Arif’in hayatını anlatan belgesel Diyarbakır’dan sonra Ankara’da gösterilecek. Ankara’daki gösterim şairin doğum günü olan 21 Nisan’da yapılacak.

"Ahmed Arif’in Hasreti" belgeseli, 1 Ekim 2021’de Diyarbakır’da yapılan galasının ardından ilk defa Ankara’da gösterilecek. Mülkiyeliler Birliği’nin düzenlediği gösterim, Ahmed Arif’in doğum günü olan 21 Nisan’da yapılacak.

DOĞUM GÜNÜNDE GÖSTERİLECEK

"Ahmed Arif’in Hasreti" belgeseli, Mülkiyeliler Birliği’nin düzenlediği etkinlikle, Ahmed Arif’in doğum gününde, Ankara’da gösterilecek. Diyarbakır’da yapılan galasının ardından ilk gösterimi 21 Nisan Perşembe günü 18.30’da, Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak.

Belgeselin yönetmeni Dilek Gül, gösterimden önce Medyascope’a konuştu ve "Çok kısıtlı olanaklarla bir belgeseli ortaya koymaya, Ahmed Arif’in hasretini görmeye çalıştık. Umarım izleyiciler açısından da buna bir değer atfedilir ve herkes çok sever" dedi. Ahmed Arif’in şiirlerinde bulduklarını, görüntülü olarak ortaya koymak istedikleri için bu belgeseli çekmeye karar verdiklerini ve yaşamına dair kısıtlı bilgilerin ortaya konulması için yola çıktıklarını söyleyen Gül, belgeselin nasıl şekillendiğini şu sözlerle anlattı:

"Ahmed Arif’in yaşamı, duyduğu hasretlerin özeti gibi. Çok küçük yaşta kaybettiği annesine hasreti, kavuşamadığı malum aşk hikayesinde Leyla Erbil’e hasreti, Diyarbakır özelinde memleket hasreti var. Belgeselde bu temaları anlatmak istedik, onun yaşadığı dokunduğu her kente gitmeye çalıştık. Ahmed Arif için önemli olan yerler, liseyi okuduğu Afyon, çocukluğunun geçtiği Diyarbakır Siverek, ölümüne kadar yaşamını sürdürdüğü Ankara var. Bu kentlerde çalıştığı işyerlerinde, işkence gördüğü Sansaryan Han’da, öğrenci yurdunda çekimler yaptık. Ahmed Arif’in dokunduğu her yerde bu belgeseli hissettirmeye çalıştık. Ahmed Arif’in oğlu Filinta Önal, yakın arkadaşlarından Zeynep Oral, anılarını paylaştığı Ümit Fırat, şiirleri üzerine çalışmalar yapan Şeyhmus Diken ve yapımcımız Ecevit Kılıç belgeselde yer alan isimlerden bazıları."

SUR’DAKİ EVİ YIKILDI

Gül, Ahmed Arif’e dair birkaç fotoğraftan başka görüntü olmaması nedeniyle sürecin zorlu olduğunu söyledi. Ahmed Arif’in Diyarbakır Sur’daki evinin yıkıldığının belgesel çekimleriyle ortaya çıktığını belirten Gül, "Yıkılan evini görüntülemekte zorlanacağımızı düşündük ama fiziki bir zorlukla karşılaşmadık. Pandemi araya girince yayınlamak için bekletmek zorunda kaldık. 2019’da çekimlere başladık, çekimlerden sonra bir yıldan uzun bir süre beklemek zorunda kaldık" diye konuştu.

 

 

 

Öne Çıkanlar