Ahmet Kıvanç: '3 yıl daha erken emekli olabilirsiniz'

Ahmet Kıvanç: '3 yıl daha erken emekli olabilirsiniz'
Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, bu durumdaki kişilerin sadece prim günü eksiği nedeniyle emeklilik tarihinin daha da gecikmesini önleyebileceğini belirtti.

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, askerliğini sigortalı çalışmaya başladıktan sonra yapmış olanlar askerlik borçlanmasıyla ilgili bir okuyucusunun yönlendirdiği soruya köşesinden yanıt verdi.

"Sigorta başlangıç tarihim 24.02.2000. Askerlik başlangıç tarihi 26.08.1996. Prim günüm doldu, emeklilik için 60 yaşı bekliyorum. Erken emekli olabilmek İçin askerlik borçlanması yapmalı mıyım? Kaç gün borçlanmalıyım?" sorusuna Kıvan şöyle yanıt verdi:

"Askerlik vazifesini, sigortalı çalışmaya başladıktan sonra yapmış olanlar askerlik borçlanması ile sadece eksik prim günlerini tamamlar. Bu şekilde yapılan askerlik borçlanması, erken emeklilik hakkı sağlamaz. Sadece prim günü eksiği nedeniyle emeklilik tarihinin daha da gecikmesini önler.

Buna karşılık, askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapanlar askerlik borçlanması ile sigorta başlangıç tarihini öne çekebildikleri için daha erken emekli olabilirler.

Emeklilik yaşı 8 Eylül 1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayan erkekler için 60’a çıkartıldı. Daha önce çalışmaya başlayanlar için ise kademeli yaş uygulaması bulunuyor. Emeklilik yaşı ve prim günü koşulu sigorta başlangıç tarihine göre belirleniyor.

Askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapanların sigorta başlangıç tarihi, borçlanma yaptıkları gün kadar geriye çekilir. Askerlik süresinin tamamını borçlanmak gerekmiyor. Sadece ihtiyaç duyulan gün kadar borçlanma yapmak yeterlidir.

Aşağıdaki tablodan yararlanarak, emeklilik yaşını öne çekebilmek için sigorta başlangıç tarihine göre ne kadar borçlanma yapmak gerektiğini herkes kendisi hesaplayabilir.

Sizin durumunuzu örnek olarak ele alalım. 24 Şubat 2000 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladığınız için 60 yaş ve 7000 prim gününe tabi bulunuyorsunuz. Askerlik sürenizin 170 günü için borçlanma yaptığınızda sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999’a çekileceğinden 58 yaş ve 5975 güne tabi olursunuz. Buna ilaveten 280 gün daha borçlanma yaparsanız bu kez sigorta başlangıç tarihiniz 23 Kasım 1998 öncesine çekilir. Böylece 57 yaş ve 5900 prim günü ile emeklilik hakkı elde edersiniz. Buna göre, toplam 450 gün askerlik borçlanması yapmanız halinde 3 yıl daha erken emekli olabilirsiniz.

Sigortalı çalışmaya Eylül 1999 – Mart 2001 tarihleri arasında başlamış olup, askerliğini de sigortalı çalışma öncesi yapanlar askerlik borçlanması ile en büyük avantajı elde eden grubu oluşturuyor. Bu gruptakilerin emeklilik yaşı 2 -3 yıl öne çekilebiliyor.

Bazı durumlarda ise 1 günlük askerlik borçlanması emeklilik yaşını öne çekmek için yeterli olabiliyor. Örneğin, askerliğini daha önce yapmış olmak koşuluyla, 9 Eylül 1999’da işe girenler 1 günlük askerlik borçlanmasıyla 2 yıl erken emekli olabilir. Sigortalı çalışmaya 24 Kasım 1998 tarihinde başlamış bir kişi de 1 günlük borçlanmayla 1 yıl erken emekli olabilir.

Askerlik borçlanması için ödenmesi gereken günlük prim tutarı 2022 yılının temmuz – aralık döneminde 69.02 TL’dir. Askerlik süresinin tamamı olan 540 günlük borçlanma yapanların ise 37 bin 273 TL ödemesi gerekir."

Öne Çıkanlar