AİHM ‘Gençlik HPG saflarına’ pankartına ceza veren Türkiye'yi mahkum etti

AİHM ‘Gençlik HPG saflarına’ pankartına ceza veren Türkiye'yi mahkum etti
'AİHM, eylemin kendisinin suç olup olmamasından önce yasanın kendisini tartışıyor ve var olan maddenin kanun olamayacağını söylüyor.'

AİHM, "Gençlik HPG saflarına" yazılı pankartı taşıdığı için 6 yıl 3 ay hapis cezası verilen Seyfettin Demir’in "ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine" hükmetti. 
 
Mersin Akdeniz ilçesinde 2008 yılında katıldığı bir yürüyüş sırasında taşıdığı "Gençlik HPG saflarına" dolayısıyla tutuklanıp ceza alan Seyfettin Demir, AİHM'de haklı bulundu. Adana 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen yargılama sonucunda Demir’e Türk Ceza Kanunu (TCK) 220 maddesi 6’ncı fıkrası doğrultusunda "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla 6 yıl 3 hapis cezası verildi.
 
MAHKEME HAKLI BULDU
 
Karara itirazda bulunan Demir, iç hukuk yollarının tüketilmesi sonucunda 2009 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulundu. Yapılan başvuru 19 Mayıs 2020 tarihinde görülen duruşmada karara bağlandı. 

Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 11. Madde’sini ihlal ettiğine karar vererek davacı Demir’i haklı bulan mahkeme, Türkiye’yi 5 bin Euro manevi tazminat ödemeye mahkûm etti.
 
AİHM: 6'NCI FIRKA YASA DEĞİL
 
AİHM’in verdiği karara dair konuşan Demir’in avukatı Mehmet Altuntaş, mahkemenin 11 yıl sonra TCK 220 maddesi 6’ıncı fıkrasının esasen bir yasa olmanın şartlarını taşımadığını, öngörülebilir ve belirgin olmadığını, hakimlere fazla inisiyatif ve taktir alanı verdiğini belirterek, ihlal kararı verdiğini söyledi. 
 
Altuntaş, "Verilen bu karar ile birlikte AİHM’in 2007, 2008, 2009 ve 2010 yıllarında özel yetkili mahkemelerin rutin olarak uyguladıkları TCK 220 maddesinin 6 fıkrasının yasa olma vasfına sahip olmadığını belirterek, Türkiye’ye üst perdeden çok ağır bir eleştiride bulundu" dedi. 
 
'MAĞDURİYETLER GİDERİLMELİ'
 
AİHM’in söz konusu yasanın kanun olamayacağını belirttiğine kaydeden Altuntaş, "AİHM, ‘bu yasa maddesiyle insanları yargılayıp cezalandıramazsın’ diyor. Eylemin kendisinin suç olup olmamasından önce yasanın kendisini tartışıyor ve var olan maddenin kanun olamayacağını söylüyor. TCK 220’ye 6’dan yargılanan herkesin olması gereken hukuk standartlarından yargılanmadığı, bütün bu insanların kanunsuz bir şekilde cezalandırıldığını gösteriyor. Bu maddeden dolayı mağdur olan insanların mağduriyetlerinin giderilmesi gerekir" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar