AİHM'in Demirtaş kararından: HDP'nin Kobane çağrısı suç değil

AİHM'in Demirtaş kararından: HDP'nin Kobane çağrısı suç değil
AİHM: Mahkeme HDP'nin çağrılarının bir şiddet çağrısı olarak yorumlanamayacakları ölçüde, siyasi söylem sınırları içinde kaldığı kanaatindedir.

ARTI GERÇEK - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi'nin eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la ilgili gördüğü temyiz duruşmasının karar metninde, 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili olarak "6 - 8 Ekim 2014 tarihleri ​​arasında meydana gelen, üzücü olmakla birlikte, söz konusu tweetlerin doğrudan bir sonucu olarak görülemez ve söz konusu suçlarla ilgili olarak başvuranın tutukluluğunu haklı gösteremez" dendi.

AİHM'in Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması gerektiği vurgusu yaptığı karar metninin ilgili bölüm şöyle:

Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi, başlangıçta, HDP Twitter hesabından atılan tweetlere atıfta bulunarak, başvuranın tutukluluğunu gerekçelendirmiştir. 

Söz konusu üç tweet'te HDP, silahlı terör örgütü IŞİD üyeleri tarafından başlatılan askeri bir saldırı ile karşı karşıya kalan Kobane halkıyla dayanışma çağrısında bulundu. 

Mahkeme, özellikle Suriye'deki kriz sonrasında terör saldırılarının oluşturduğu tehdit nedeniyle Türkiye'nin karşılaştığı zorlukları dikkate almaya hazırdır. 

Ekim 2014 boyunca, Suriye'deki iç çatışma Türkiye'deki ulusal güvenliğe tehdit oluşturdu. HDP'nin söz konusu tweetleri atması, halkı sokağa çıkarmaya çağırması bu hassas arka plana aykırı oldu. Kuşkusuz bu tür çağrılar, özellikle Türkiye'nin güneydoğusunda zor bir durum yarattı. 

Nitekim, aramalar yapıldıktan sonra bir dizi aşırı şiddet vakası meydana geldi (bkz. Yukarıdaki 23 ve 25. paragraflar). Mahkeme yine de, bu çağrıların bir şiddet çağrısı olarak yorumlanamayacakları ölçüde, siyasi söylem sınırları içinde kaldığı kanaatindedir. 

6 - 8 Ekim 2014 tarihleri ​​arasında meydana gelen, üzücü olmakla birlikte, söz konusu tweetlerin doğrudan bir sonucu olarak görülemez ve söz konusu suçlarla ilgili olarak başvuranın tutukluluğunu haklı gösteremez. 


 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar