AİHM'in 'hak ihlali' kararı sonrası Gezi Davası bugün görülüyor

AİHM'in 'hak ihlali' kararı sonrası Gezi Davası bugün görülüyor
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin hak ihlali kararı verdiği iş insanı ve aktivist Osman Kavala, Gezi Davası kapsamında 784 gündür tutuklu yargılanıyor.

Gezi Parkı Davası kapsamında 784 gündür tutuklu olan iş insanı ve aktivist Osman Kavala ile 15 kişinin yargılandığı dava bugün İstanbul Silivri'deki İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Davanın bugün ve yarın görülecek duruşmasında Gezi Parkı eylemleri sırasında zarar gördüğünü iddia eden kişiler de dinlenecek. Kavala'nın avukatları ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği hak ihlali kararı doğrultusunda tahliye talebinde bulunacak.

Davada yargılanan 16 kişi hakkında "hükûmeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet istemiyle toplamda 606 yıldan 2 bin 970 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 746 müştekinin yer aldığı iddianamede, ‘mağdur’ların başını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 61. hükûmetin bakanları çekiyor. Davada 16 kişinin ayrı ayrı 606 yıldan 2 bin 970 yıla kadar hapisleri isteniyor. 

Osman Kavala’nın tutuklu yargılandığı Gezi Davası‘nda Yiğit Aksakoğlu, Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı ve Can Atalay, Çiğdem Mater, İnanç Ekmekçi, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi ise tutuksuz yargılanıyor. Diğer tutuksuz yargılananlar Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Memet Ali Alabora, Gökçe Yılmaz Handan, Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

SON DURUŞMADA NE OLMUŞTU?

Davanın 8 Ekim’de görülen son duruşmasında mahkeme heyeti, firari sanıklar hakkındaki yakalama kararlarının infazının beklenmesine ve müştekilere çıkarılan davetiyelerin ulaşmasının beklenmesine karar vermişti. İnanç Ekmekçi hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar veren mahkeme, Murat Papuç'un dinlenmesi için çağrılmasına, usulüne uygun çağrılan tanık Hasan Gül hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasına hükmetmişti. Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 24-25 Aralık tarihlerine ertelemişti.

NE OLMUŞTU?

10 Aralık'ta AİHM Osman Kavala'nın yaptığı başvuruda ihlal kararı verdi. Mahkeme, 'yetkililerin, başvurucunun ilk ve devam eden duruşma öncesi tutukluluğunun makul şüpheye dayanan tarafsız bir değerlendirme sonucunda olduğunu gösteremediği' tespitini yaparak Kavala'nın derhal serbest bırakılmasına karar vermişti.

24 Haziran'da görülen ilk duruşmada, davanın diğer tutuklu sanığı Yiğit Aksakoğlu tahliye edilmişti. İlk iki duruşmada yargılanan 16 kişi savunmalarını tamamlamış İkinci duruşmadan sonra Hâkimler ve Savcılar Kurulu, kararnameyle 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ni iki heyete ayırmıştı. Gezi Davası’na yeni oluşturulan heyet bakacak. HSK, davanın son iki duruşmasında Kavala’nın tahliyesi yönünde karşı oy kullanan mahkeme başkanını bu heyete almazken, hem Kavala hem de Aksakoğlu için "tutukluluğun devamı" yönünde oy kullanan kıdemli üye Ahmet Tarık Çiftçioğlu ise yeni heyette yer aldı. İstanbul Başsavcılığı, iddianameyi hazırlayan ve soruşturma sürecini yürüten iki savcıyı da duruşmalarda görevlendirdi. 8 Ekim'deki üçüncü duruşmada ise mahkeme, çizerler Tarık Tolunay ve Murat Başol’un çizim yapmalarına izin vermemiş, mahkeme başkanı çeşitli görseller göstererek Gezi Parkı eylemlerini "vandallık" olarak nitelemişti. 



(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar