Elleri boşandığı erkek tarafından baltayla kesilen kadına 7 milyon lira tazminat

Elleri boşandığı erkek tarafından baltayla kesilen kadına 7 milyon lira tazminat
AİHM, Rusya'da boşandığı kadının elini baltayla kesen erkeğin yaklaşık 7 milyon lira tazminat ödemesine hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkmesi (AİHM), Rusya’da boşandığı erkek tarafından elleri kesilen kadına 370 bin avro (6 milyon 86 bin lira) tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Graçeva, saldırıya uğradıktan sonra, daha önce eşinden şiddet gördüğüne dair polise şikayette bulunduğunu ancak dikkate alınmadığını söylemişti. Yaşadıkları kamuoyunun tepkisini çekmiş, kampanya başlatılarak para toplanmış sağ eli için protez yapılmıştı. Saldırı sonrasında boşandığı erkek Dimitri Graçev 14 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.

Ülkede kadınlara yönelik şiddetin ‘sarsıcı boyutlara ulaştığına’ dikkat çeken AİHM, Rusya’nın bunu önlemeyerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin iki maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Rusya’nın, aile içi şiddetin yasal tanımını yapmasını ve tüm faillerin yargılanmasını isteyen AİHM, Graçeva’nın davasının, bu ülkedeki yetkililerin ‘fiziksel yaralanma olana kadar’ şiddeti durdurmak için bir adım atmadıklarının işareti olduğunu vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2017’de aile içi şiddete verilen cezaları hafifleten bir yasayı imzalamıştı. Yasa, saldırıya uğrayan kişinin hastanelik olmaması ve saldırganın ilk suçu olması durumunda uygulanan şiddetin ceza gerektiren suç olarak nitelendirilmemesini öngörüyor.

Rusya daha önce tazminat davası açan kadınlara tazminat ödemeyi reddetmişti.

Graçeva’nın dışında, tazminat ödenmesi kararlaştırılan diğer üç isim ise Natalya Tunikova, Yelena Gerşman ve İina Petrakova.

Dört kadının avukatı Mari Davtyan, Facebook’tan yaptığı paylaşımda, "Kazandık. Bu kadınların hepsi devletin aile içi şiddet konusundaki eylemsizliği nedeniyle ciddi biçimde yaralandı" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar