AİHM Roboski Katliamı başvurusunu iptal etti

AİHM Roboski Katliamı başvurusunu iptal etti
AİHM, Roboski katliamıyla ilgili başvuruyu reddetti. Mahkeme, bir belgenin 2 gün geçikmesi gerekçesiyle başvuruyu iptal etti.

AİHM, savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 kişinin katledildiği Roboski Katliamı için yapılan başvuruyu, talep edilen bir belgenin 2 gün geç ulaştırılması nedeniyle iptal etti.Mezopotamya ajansının haberine göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin hayatını kaybettiği Roboski Katliamı ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ret kararıyla iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine dava dosyasının taşındığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), skandal bir karara imza attı.
 
Mahkeme, yapılan başvuru sonrası talep edilen bir belgenin avukatlar tarafından 2 gün geç ulaştırılması gerekçesiyle başvuruyu iptal etti. Kararı, başvuruda bulunan isimlerden biri olan Hukukçu Kerem Altıparmak, sosyal medya hesabı Twitter’dan duyurdu. Altıparmak, şu paylaşımlarda bulundu:
 "AİHM, Encu/TR kararında avukatların AYM'ye iki gün geç belge yollaması nedeniyle çoğu çocuk 34 kişinin katledildiği Roboski katliamını tarihe gömdü. Mahkemenin adını artık Avrupa Kabul Edilemezlik Mahkemesi olarak değiştirmek lazım, çünkü en iyi yaptıkları şey o!!

Roboski davasında AYM ve AİHM'in yaptığı adaletsizlik kadar canımı yakan bir vaka olmamıştı. İçim kaynıyor. Çoluk çocuk 34 kişi katledildi, 7 yıl hiçbir şey yapılmadı. Şimdi bu 7 yıl unutuldu, avukatların 2 gün gecikmesi nedeniyle dava reddedildi. Söyleyecek söz bulamıyorum!"
 
İÇ HUKUK YOLLARI TIKANMIŞTI
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişi hayatını kaybetti. 
 
11 Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 'taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı' Roboski katliamıyla ilgili soruşturma dosyası hakkında 'görevsizlik' kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi.Genelkurmay Askeri Savcılığı, 7 Ocak 2014’te 'takipsizlik' kararı verdi. 
 
Mağdurların ailelerinin avukatlarının karara itirazı reddedildi. Dosya bunun üzerine 18 Temmuz 2014’te Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.Dilekçe ve eklerinin idari yönden Anayasa Mahkemesi’nde yapılan ön incelemede, başvuruda eksiklikler tespit edildi, tamamlanması istendi. Ancak başvuru, 'eksikliğin süresinde giderilmemesi' nedeniyle, 24 Şubat 2015 tarihli kararla reddedildi.
 
Mahkeme üyesi Osman Paksüt ise karara şerh düştü: "Başvurunun reddine ilişkin karara, sürenin geçirilmiş olmasının ve mazeretin kabulünün aşırı bir şekilcilikle incelenip incelenmediği noktasından tereddüt duyduğumdan katılmamaktayım." 
 İç hukuk yollarının tükenmesi üzerine yaşamını yitiren 34 kişinin yakını olan 281 kişi adına Ağustos 2016'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) bireysel başvuru yapılmıştı. (HABER MERKEZİ)
 

Öne Çıkanlar