Aile hekimleri iş bırakacak: 'Sağlık Bakanlığı sınıfta kalmıştır'

Aile hekimleri iş bırakacak: 'Sağlık Bakanlığı sınıfta kalmıştır'
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), şubatta iki, martta da üç gün iş bırakma eylemi yapılacağını açıkladı.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi ve aile hekimlerinin özlük haklarında iyileştirme yapılması talebiyle şubatta iki, martta da üç gün iş bırakacaklarını duyurdu.

'İNSANCA SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM KOŞULLARI İÇİN'

AHESEN'in bugünkü yazılı açıklamasında, aile hekimliği uygulamasına zarar verecek ve halkın sağlığını riske edecek yanlışların defalarca dile getirildiği, ancak yapılan çağrıların hiçbirine olumlu yanıt alınamadığı belirtildi. Açıklamada, "Kendi sağlığımız, halkın sağlığı ve insanca sürdürülebilir yaşam koşulları için 17-18 Şubat 2022 tarihinde iki gün iş bırakıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Taleplerinin aile hekimlerinin lehine değil, aile hekimliği sisteminin güçlenmesine yönelik olduğu belirtilen açıklamada, 15 yıldır uygulanan aile hekimliği ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı'nın kendi koyduğu hedefleri bile yok saydığı belirtilerek, bu hedefler şöyle sıralandı:

'SAĞLIK BAKANLIĞI MALESEF SINIFTA KALMIŞTIR'

‘Birim başına kayıtlı nüfus öncelikle 2 bin 500’ler seviyesine, sonrasında da ideal sayı olan bin 500’ler seviyesine çekilecek' denmiştir. 'Kayıtlı kişi sayısı eksilse dahi çalışanlara hak ediş kaybı yaşatılmayacak' denmiştir. 'Aile sağlığı merkezleri kamu tarafından inşa edilecek, sağlıklı ortamlarda sağlık sunumu gerçekleştirilecek' denmiştir. 'Aile hekimliği çalışanları enflasyona ezdirilmeyecek, hak edişler, gider ödemelerinde kayıp yaşatılmayacak' denmiştir. 'Kayıtlı kişi sayısının makul seviyelere çekilmesi ile birlikte izlem ve kronik hastalık takiplerine önem verilecek ve sevk zinciri uygulamasına geçişle birlikte aile hekimliğine geçiş süreci tamamlanacak' denmiştir.

Aile hekimliği uygulamasına geçişte büyük cesaret gösteren, uygulamaya geçişte başarılı olan Sağlık Bakanlığı, zaman ilerledikçe maalesef sınıfta kalmıştır. Kendi hedeflerine ulaşamayanlar, bu hedefler için çalışan, üreten, önerenleri adeta yok saymıştır."

Öne Çıkanlar