Aile hekimleri sağlık politikalarına karşı iş bıraktı: Ülkesini terk eden binlerce doktor sizin eseriniz

Aile hekimleri sağlık politikalarına karşı iş bıraktı: Ülkesini terk eden binlerce doktor sizin eseriniz
Güvenli çalışma ortamı ve özlük haklarının tanınması talebiyle birçok kentte iş bırakan aile hekimleri, hükümetin sağlık politikalarını protesto etti: Koşullarımız artık katlanılmaz halde.

Aile hekimleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi ve aile hekimlerinin özlük haklarında iyileştirme yapılması talebiyle birçok kentte iş bıraktı. Hekimleri, Sağlık Bakanlığı'nın kendilerini duymayarak aile hekimliği sistemini çökertecek hale getirdiğini ifade etti.  

Hekimlerin çeşitli illerde yaptığı açıklamalar şöyle:

ANKARA: ÜLKESİNİ TERK EDEN BİNLERCE HEKİM SİZİN ESERİNİZ

Özlük ve ekonomik haklarına dair iki günlük iş bırakan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Ankara Ulus Meydanı'nda açıklama yaptı. Aile hekimlerinin açıklamasına, sağlık emek ve meslek örgütleri ile siyasi partiler destek verdi. AHEF Başkanı Dr. Kemal Noyan, aile hekimlerinin tüm sağlık paydaşlarıyla birlikte son bir yıl içerisinde tüm yurtta 4 defa iş bırakıp, 3 kez miting yaparak seslerini hem kamuoyu hem de Sağlık Bakanlığı'na duyurmaya çalıştıklarını ifade etti. Noyan,"Sağlık Bakanlığı halen bizleri duymamak, verdikleri sözlerde durmamak, aile hekimliği sistemini çökertmekte ısrar etmektedir" dedi

 AKP'nin uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) ile birlikte verilen sözlerin unutulduğunu ve aile sağlığı merkezleri modernize edilmek yerine kaderlerine terk edildiğine dikkat çeken Noyan, "Birçok aile sağlığı merkezi fahiş artan elektrik, doğalgaz faturalarını ödeyememekte, artan personel giderlerini karşılayamamaktadır. Yakın zaman içerisinde Aile Sağlığı Merkezleri'nde çalışan ve ücretleri aile hekimleri tarafından karşılanan 20 bine yakın yetişmiş sağlık çalışanı işsiz kalacak, aile sağlığı merkezlerinde verilen birçok hizmet durma noktasına gelecektir" diye konuştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslenen Noyan, "Asgari ücrete yakın hakediş alan aile sağlığı çalışanı ebe ve hemşire, yoksulluk sınırında hakediş alan aile hekimleri, son bir ay içerisinde 197 ve son bir yıl içerisinde ülkesini terk eden binlerce hekim sizlerin eseridir. Buradan açık bir şekilde haykırıyoruz; baskılara boyun eğmeyeceğiz" dedi.

TALEPLER

Kışkırtılmış sağlık talebi, artan angarya ve iş yoğunluğu altında ezilen sağlık çalışanlarının her gün dozu artan şiddetle karşı karşıya kaldıklarını belirten Noyan, "Hekimleri ve tüm sağlık çalışanlarını şiddetin hedefi haline getiren itibarsızlaştırıcı söylemlerden derhal vazgeçilmelidir. Arttırılmış cezalarla Etkin Sağlıkta Şiddet Yasası çıkarılmalı adli merciler sağlıkta şiddet durumunda kanunları şiddeti caydırıcı ve etkili bir şekilde uygulamalıdır. Aksi takdirde bu şiddetin faili siz olacaksınız" diye konuştu.

 Noyan, sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

"-Etkin bir sağlıkta şiddet yasası ve bu yasaları uygulayan adalet sistemi istiyoruz

 -30 Haziran 2021 tarihli ödeme sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesini ya da önerilerimiz doğrultusunda revize edilmesini istiyoruz.

-Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak makul bir ödeme, hak ettiğimiz bir emeklilik yaşamı istiyoruz.

-Aile sağlığı merkezi gider ödemelerinin, ASM gider artışına paralel olarak artırılmasını istiyoruz."

ADANA: SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YAŞAM KOŞULLARI KATLANAMAZ HALDE

Adana’da aile hekimleri Kurttepe Aile Sağlığı Merkezi önünde bir araya geldi. Adana Sağlık Platformu, Adana Tabip Odası, AHESEN, Genel Sağlık İş Sendikası, SES Adana Şubesi, TAHUD Adana Şubesi, aile hekimlerinin özlük haklarına ilişkin açıklama yaptı.

Adana Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Kayhan Süreyya İşgüzar, halkın sağlık gereksinimlerinin karşılanmasının önündeki engeller her geçen gün artarken, sağlık çalışanlarının yaşam koşullarının katlanılamaz hal aldığını ifade etti.  

MERSİN: 5 DAKİKADA SAĞLIK OLMAZ

Mersin'de de iş bırakan aile hekimleri Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. Mersin Tabip Odası, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası Mersin Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Mersin Şubesi, Genel Sağlık İş öncülüğünde toplanan sağlık emekçileri, "5 dakikada sağlık olmaz", "Yıpranma payı istiyoruz", "Alkışı duyduk, ihaneti gördük" dövizleri açarak, "İnsanca çalışmak istiyoruz", "Yaşamak, yaşatmak istiyoruz" ve "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları attı.

Eylemde konuşan MAHDER Genel Sekreteri Gürkan Aslan, taleplerinin biran önce karşılanmasını istedi.

ANTALYA: SONUÇ ALINCAYA KADAR MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Antalya'da 2 gün sürecek iş bırakma eylemi yapan aile sağlığı merkezi çalışanları, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. SES Antalya Şube Eş Başkanı Kaan Taşer, "Öncelikle sağlıkta şiddete karşı etkin ve caydırıcı yasa istiyoruz. Bu mücadeleyi sonuç alıncaya, emekçilerin ve halkın örgütlü kurumları aracılığıyla hizmetlerin üretilmesinden sunulmasına kadar karar alma mekanizmalarında yer aldığı bir sistem oluşturuncaya kadar devam ettireceğiz" dedi. (MA)

Öne Çıkanlar